ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Οικονομικό σχέδιο για τα Βαλκάνια

Στυλιανίδης και Σκυλακάκης για το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ

 
Δυναμική συνέχεια στην υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) με στόχο την ενίσχυση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και της ευρωπαϊκής προσέγγισης των χωρών αυτών, εξήγγειλαν, σε κοινή συνέντευξη,ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης και ο ΓΓ ΔΟΣ Θ. Σκυλακάκης.

Την πρώτη, χειροπιαστή, απόδειξη της προώθησης του Σχεδίου αποτελεί το Κτίριο Φιλίας Ελλάδας Βοσνίας στο Σαράγεβο,το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος Μαίου. Το αλλοτινό σύμβολο του πολέμου γίνεται σύμβολο φιλίας,στο οποίο θα στεγαστεί η κεντρική κυβέρνηση,είπε ο κ Στυλιανίδης.

Παράλληλα, τρία μεγάλα δικτυακά έργα,τα οποία θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία του ενιαίου χώρου των Βαλκανίων, θα δημοπρατηθούν ως τον Οκτώβριο, από τις ενδιαφερόμενες χώρες, με τη συνδρομή της ελληνικής ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Δέκα, ο οποίος αποτελεί αναβάθμιση παλαιού άξονα σε αυτοκινητόδρομο,θα έχει μήκος 108 χιλιόμετρα και θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και το Βελιγράδι.Είναι προϋπολογισμού 635 εκατομμυρίων δολαρίων,από τα οποία τα 150 θα χρηματοδοτηθούν από τον ειδικό λογαριασμό του ΕΣΟΑΒ,που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κεντρικός στόχος μας είναι η δημιουργία ενιαίου οικονομικού χώρου στη ΝΑ Ευρώπη, που θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της περιοχής. Ο Αξονας Δέκα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την ενοποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ο κ Σκυλακάκης.

Άλλο ένα έργο που θεωρείται μεγάλης αξίας είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα Σαγιάδα Κονίσπολη Άγιοι Σαράντα, που αποτελεί, κατά την έκφραση του υφυπουργού Εξωτερικών, το όραμα των Ελλήνων της Ν. Αλβανίας.

Ο άξονας αυτός,ο οποίος θα ενώνει τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με την Κονίσπολη και τους Αγιους Σαράντα στην Αλβανία,θα βγάλει την ελληνική μειονότητα από την γεωγραφική απομόνωση και θα συμβάλει στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών σχέσεων.

Το έργο,μήκους 40,5 χιλιομέτρων και κόστους 37,5 εκατομμυρίων ευρώ,θα χρηματοδοτηθεί με 30 εκατομμύρια από το ΕΣΟΑΒ.

Ένα ακόμη έργο, υψηλής τεχνολογίας αυτή τη φορά, φέρει την ονομασία SEElight και προβλέπει τη δημιουργία ενός περιφερειακού δακτυλίου οπτικών ινών πολύ υψηλών ταχυτήτων, με το οποίο θα συνδεθούν γύρω στα 300 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συνολικά, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Έχει κόστος 19 εκατομμύρια ευρώ,από τα οποία τα 15,2 χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ. Το έργο, τον συντονισμό του οποίου έχει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2008 και προβλέπεται η επέκτασή του και στις λοιπές χώρες των Δ. Βαλκανίων. Είναι ένα έργο που προσδοκούμε να μειώσει το ψηφιακό χάσμα της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως τόνισε ο παρουσιαστής του έργου από το ΕΔΕΤ.

Ο Ε. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην επίπονη προσπάθεια για την επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας του ΕΣΟΑΒ το 2002, με τους έξι (τότε) βαλκάνιους εταίρους (Σερβία Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΒοσνίαΕρζεγοβίνη).

Ως βασικά κριτήρια για την τήρηση των δεσμεύσεών μας έναντι των γειτόνων μας, θέσαμε την ανταποδοτικότητα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις και την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι παράλληλα εξασφαλίσαμε διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας και ταύτισης με τις αντίστοιχες Οδηγίες της ΕΕ.

Για την ενθάρρυνση των ελλήνων επιχειρηματιών προκειμένου να μετάσχουν στις ιδιωτικές επενδύσεις που προβλέπει το ΕΣΟΑΒ και οι οποίες απορροφούν το 20% του συνολικού κεφαλαίου των 550 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι του 79% για τις δημόσιες επενδύσεις και 1% για τα μικρά έργα) το Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει δύο ημερίδες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, στις 23 και 24 Απριλίου, με τα αντίστοιχα επιμελητήρια.

Το ΕΣΟΑΒ αποτελεί εργαλείο για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, τόνισε ο κ.Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, τα οποία αποτελούν την οικονομική,πολιτική και πολιτισμική μας ενδοχώρα.
 
Nέα έρευνα ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων μόλις που τα βγάζει πέρα
Την ίδια ώρα 85% των Ελλήνων, δεν δύναται να αποταμιεύσει, ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με...
23.02.2019, 09:11
Επιβράδυνση της οικονομίας το 2022 και το 2023 προβλέπει το ΥΠΟΙΚ
Επιβράδυνση της οικονομίας για το 2022 και το 2023 προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που...
22.02.2019, 17:05
ΤΑΙΠΕΔ: Στα 1,4 δισ. το τίμημα για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χρονικής επέκτασης κατά 20 χρόνια της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς...
22.02.2019, 16:18
Fitch: Κίνδυνος capital controls από κόκκινα δάνεια - δικαστικές αποφάσεις
Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,3% το 2019 και...
22.02.2019, 13:41
Ανακοινώθηκε το μεγάλο deal: Στο Costa Navarino ο έλεγχος του Hilton
Το 51% της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. στην οποία ανήκε το Hilton απέκτησε η ΤΕΜΕΣ...
22.02.2019, 12:45
Ο Αλμούνια αξιολογητής του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ο κ. Αλμούνια...
22.02.2019, 12:00
Κουτεντάκης: Nα μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό ρίσκο για τα κόκκινα δάνεια
"Την ώρα που έχουμε κλείσει το μέτωπο των δημοσιονομικών, δεν πρέπει να ανοίξουμε ένα άλλο" προειδοποίησε ο...
22.02.2019, 10:56
Τουρισμός: Ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών Τουρκία και Ελλάδα
Υψηλότατες είναι οι προσδοκίες των γερμανών τουρ-οπερέιτορ μετά την περσινή χρονιά-ρεκόρ. Λίγες μέρες πριν...
22.02.2019, 09:58
Μπόντγουιγκ: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστικό μέρος για επενδύσεις
Τα αποτελέσματα στον εκπαιδευτικό τομέα της Ελλάδας και το επιχειρηματικό της περιβάλλον παραμένουν...
22.02.2019, 08:18
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή δασμών σε εισαγωγές σωλήνων από Ελλάδα
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι κατέληξε στο οριστικό συμπέρασμα πως οι...
21.02.2019, 23:54

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 85  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.