Κλείσιμο

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Ελαχιστοποίησε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία που θα έχει η επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού στις ΗΠΑ. Προέβη, παράλληλα, στην εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δυσθεώρητου ελλείμματος του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να εισέλθει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στα πρώτα κεφάλαια της ετήσιας έκθεσης Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας η οποία στην ολότητά της θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 11 Απριλίου ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι η παλιά ρήση όταν φταρνίζονται οι ΗΠΑ, ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει κρυολόγημα έχει ακόμη σχέση με την πραγματικότητα, αλλά προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε ως προς τη σημασία των επιπτώσεων μιας αρνητικής εξέλιξης στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι οι βραδείς ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας 3,3% το 2006 και 3,2% το 2005 και σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις της Fed μεταξύ 2,5% και 3% το 2007 θα επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία, ειδικά τις οικονομίες χωρών με ισχυρούς εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ σημειώνει τον τοπικό χαρακτήρα της αμερικανικής πτωτικής στροφής. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβράδυνση έχει η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και η μείωση των πωλήσεων νέων κατοικιών και η σχέση αυτού του κλάδου με το εξωτερικό εμπόριο είναι μικρή, υπενθυμίζει ο διεθνής οργανισμός.

Η αποθέρμανση της αγοράς κατοικιών ενδέχεται, ωστόσο, να καταφέρει πλήγμα στην κατανάλωση στις ΗΠΑ η οποία αντιστοιχεί στο 70% του αμερικανικού ΑΕΠ καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τα δάνεια τα οποία αιτούνται να λάβουν και ξοδεύουν λιγότερο. Αυτό ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμά το ΔΝΤ.

Κατά μέσον όρο, εκτιμά το ΔΝΤ, οι οικονομίες των στενών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες μιας επιβράδυνσης ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Μια επιβράδυνση κατά 1% του αναπτυξιακού ρυθμού στις ΗΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ στη Λατινική Αμερική και κατά 0,4% του ΑΕΠ στο Μεξικό και τον Καναδά.

hspace=4Όσον αφορά την υποτίμηση του δολαρίου, το ΔΝΤ αμφισβητεί την παραδοσιακή άποψη ότι απαιτείται υποτίμηση κατά 10% με 20% του αμερικανικού νομίσματος για να ισοσκελιστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Αντιθέτως, εκτιμά ότι μια υποτίμηση σε ποσοστό 10% ή και μικρότερο θα επιφέρει συρρίκνωση του ελλείμματος ίση με 1% του ΑΕΠ.

Οι συνήθεις στρατηγικές της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών καταθέσεων και της υλοποίησης πολιτικών εξυγίανσης των δημοσιονομικών δεν επαρκούν, κατά τα φαινόμενα, για να περιορίσουν τις μεγάλες διεθνείς ανισορροπίες που πηγάζουν από το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, διαπιστώνει ο διεθνής οργανισμός.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε, το τελευταίο τρίμηνο του 2006, στο ποσό ρεκόρ των 225,6 δισ. δολαρίων και απορροφά περίπου το 75% του παγκόσμιου πλεονάσματος, καθώς χώρες όπως η Κίνα και Ιαπωνία αγοράζουν αμερικανικά χρεόγραφα με τα έσοδα από τις ανθηρές εξαγωγικές δραστηριότητές τους.

Η έκκληση αυτή που απευθύνει το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον για λήψη μέτρων σταδιακής προσαρμογής, κινείται στην κατεύθυνση που κινούνται τα συμπεράσματα μιας άλλης μελέτης, που εκπονήθηκε από κοινού από το με έδρα τις Βρυξέλλες οικονομικό ινστιτούτο BRUEGEL, το με έδρα την Ουάσινγκτον Peterson Institute for International Economics και το Korea Institute for Economic Policy.

Για τον περιορισμό των παγκόσμιων ανισορροπιών χωρίς μεγάλης κλίμακας χρηματοοικονομική κρίση, διατυπώνεται σε αυτήν τη μελέτη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαρτίου η πρόταση να αποδεχθεί η Ευρώπη συναλλαγματική ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το αμερικανικό νόμισμα μεγαλύτερη από 1,45 δολάρια ανά ευρώ, υπό την προϋπόθεση σημαντικής ενίσχυσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού γεν και του κινεζικού γουάν με το ευρώ.
Πηγή: skai.gr