Ελληνοαλβανικό Επιμελητήριο

Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα με την τελετή εγκαινίων του Ελληνοαλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Σιούφας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης τα γραφεία του Επιμελητηρίου όπου μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα και άλλους υπουργούς συμμετείχε στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Νίκος Καρράς.

Ο κ. Καρράς σε ομιλία του αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του επιμελητηρίου που αριθμεί 100 μέλη και μίλησε για ένα σχέδιο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων με τη συμμετοχή θυγατρικής ελληνικής εταιρίας, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο που υπεγράφη από την αλβανική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2005.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2010 η μονάδα αυτή θα καλύψει το 25% των αναγκών της Αλβανίας σε καύσιμα.

Στην ομιλία του ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε \"πρεσβευτές της ελεύθερης αγοράς\" τους Έλληνες και Αλβανούς επιχειρηματίες.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπερίσα οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία ανέρχονται στα 450 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική ο αριθμός να αυξηθεί την επόμενη διετία.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, είναι δεύτερη στις εμπορικές συναλλαγές στην Αλβανία μετά την Ιταλία και υποσχέθηκε \"ένα πολύ θερμό και ασφαλές κλίμα στους Έλληνες επενδυτές στη χώρα\".

Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία του χαρακτήρισε την Ελλάδα μια σημαντική γέφυρα που θα συνδέει την Αλβανία με την ΕΕ και ως γέφυρα ανάπτυξης, προς την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. \"Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της Αλβανίας για ενσωμάτωση\", είπε ο κ Σιούφας.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα Ελλάδας - Αλβανίας και γενικά στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Σιούφας μίλησε για την συμβολή των Αλβανών μεταναστών στην ελληνική και αλβανική οικονομία. \"Τα εμβάσματα τους ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία έρχονται και στη Αλβανία\", δήλωσε ο κ. Σιούφας.

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε την Ελλάδα το σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας.

Το Ελληνοαλβανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 και δραστηριοποιήθηκε πλήρως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Πηγή: skai.gr