Εκτίμηση Στουρνάρα: Η Λαγκάρντ θα συνεχίσει την πολιτική Ντράγκι

Την εκτίμηση ότι η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα διατηρήσει την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική και τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης όταν αναλάβει καθήκοντα, στις αρχές Νοεμβρίου, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας από το 2014, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι υπάρχουν «ισχυρά νομισματικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα» που καταδεικνύουν πως η κ. Λαγκάρντ «λίγο ως πολύ θα συνεχίσει στις ίδιες γραμμές» που χάραξε ο απερχόμενος Μάριο Ντράγκι.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που κανονικά είχε λήξει τον περασμένο Δεκέμβριο, προκάλεσε την δυσφορία ισχυρών μελών του Συμβουλίου. Ο κ. Ντράγκι εν τέλει υποστήριξε πως υπήρχε ευρεία πλειοψηφία υπέρ της απόφασης για αγορές ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα από την 1η Νοεμβρίου.

Ο κ. Στουρνάρας ήταν ένα από τα μέλη που ΔΣ που τάχθηκαν υπέρ της γραμμής Ντράγκι και σημείωσε ότι οι αποφάσεις «ήταν αναγκαίες», διότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός και ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη καταδεικνύει «σημαντική επιβράδυνση» της οικονομικής δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή ελλοχεύουν οι επιπτώσεις του Brexit, ειδικά εάν είναι άτακτο, προσέθεσε.

Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε επίσης υπέρ της έκκλησης Ντράγκι προς τα κράτη της ευρωζώνης να ενισχύσουν τις φιλοαναπτυξιακές δαπάνες και να επαναφέρουν την δημοσιονομική πολιτική στην πρώτη γραμμή.

Σημείωσε πως πι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις σε ορισμένα κράτη-μέλή που έχουν το περιθώριο να δράσουν δεν συνεισφέρουν αρκετά στην ανάκαμψη της ευρω-οικονομίας, ουσιαστικά αναγκάζοντας την ΕΚΤ να παίρνει πρωτοβουλίες.

Η κ. Λαγκάρντ σε δηλώσεις της έχει ταχθεί εν πολλοίς υπέρ της πολιτικής Ντράγκι και ούτως ή άλλως δεν θεωρείται πιθανό να αντιστρέψει τις αποφάσεις του.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν παρατηρητές της ΕΚΤ είναι εάν η πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ, εκπαιδευμένη δικηγόρος παρά οικονομολόγος, έχει τις γνώσεις ώστε να συγκρουστεί με τους κεντρικούς τραπεζίτες που αντιστέκονταν στην πολιτική Ντράγκι.
Πηγή: skai.gr