Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο

Τα μεικτά ωρομίσθια των εργαζόμενων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,1% το δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, ανακάμπτοντας από την αναιμική επίδοση του πρώτου τριμήνου αλλά μένοντας κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Μπροστάρης» της αύξησης των ωρομισθίων ήταν η τόνωση των καθαρών αποδοχών κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση ξεπέρασε την μέση τιμή του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είδαν πραγματική βελτίωση στο πορτοφόλι τους.

Σε πολλές προηγούμενες μετρήσεις η άνοδος οφειλόταν πρωτίστως στην διόγκωση του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους. Σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχεδόν το 41% του μέσου άτεκνου και άγαμου μισθωτού στην Ελλάδα παρακρατείται.

Οι μεικτές αποδοχές των ελλήνων εργαζόμενων ενισχύθηκαν στις υπηρεσίες (3,7%) και στην μεταποίηση (2,1%), όμως συνέχισαν την βαθιά πτωτική τους τάση στις κατασκευές (-12%).

Η εικόνα του δεύτερου τριμήνου είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την περίοδο Ιανουάριος - άρτιος, όταν οι καθαρές ωριαίες αμοιβές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% , που ήταν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Η ικανοποιητική εικόνα του δεύτερου τριμήνου όμως παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της νομισματικής ένωσης, όπου η άνοδος των μεικτών ωρομισθίων διαμορφώθηκε στο 2,7%, που ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση από την έναρξη της κρίσης.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν πως παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ζώνη του κοινού νομίσματος η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει οδηγήσει σε αύξηση μισθών, όπως ήλπιζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή: skai.gr