Ξεσπάθωσε ο Τραμπ: Ο Ντράγκι αποδυναμώνει το ευρώ ενώ η Fed κοιμάται

Νέες βολές εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την Φρανκφούρτη ότι τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε αποσκοπούν στην ανταγωνιστική υποτίμηση του ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ, που περιλαμβάνουν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση του βασικού επιτοκίου, το ευρώ αποδυναμώθηκε απότομα έναντι το δολαρίου, όμως στην συνέχεια ενισχύθηκε και ξεπέρασε το επίπεδο που είχε όταν άρχισαν οι σημερινές συναλλαγές.

Το φθηνότερο ευρώ καθιστά ανταγωνιστικότερες της ευρωπαϊκές εξαγωγές και ακριβότερες της εισαγωγές, που σημαίνει ότι ασκούνται αυξητικές πιέσεις στον πληθωρισμό που είναι σαφώς κάτω από τον στόχο της Ευρωτράπεζας.

«Προσπαθούν, και πετυχαίνουν, να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι ενός ΠΟΛΥ δυνατού δολαρίου» έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter, αφήνοντας παράλληλα ξεκάθαρες αιχμές για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία μειώνει αργά και διστακτικά τα δικά της επιτόκια.

Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε την Fed ότι «κάθεται, και κάθεται και κάθεται», υπενθυμίζοντας με νόημα πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν αρνητικά επιτόκια δανεισμού ενώ «εμείς πληρώνουμε τόκους».



Χθες ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την ανεξάρτητη Fed να μειώσει τα επιτόκιά της στο μηδέν τοις εκατό ή χαμηλότερα, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν το μικρότερο επιτόκιο στον κόσμο.

Ερωτηθείς για το τιτίβισμα Τραμπ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σχολίασε λιτά πως η Φρανκφούρτη έχει ως αποστολή την διαχείριση του πληθωρισμού, και ουδέποτε στοχεύει συγκεκριμένη ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο.

«Δεν επιδιώκουμε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr