Κλείσιμο

Εξαίρεση του ελαιόλαδου από δασμούς των ΗΠΑ ζήτησε ο Μητσοτάκης από Ρος

Την εξαίρεση του ελληνικού ελαιόλαδου από δασμούς όταν εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γιούλμπουρ Ρος, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση του προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη το 2016 η χώρα μας εξήγαγε 9.000 μετρικούς τόνους ελαιόλαδου στις ΗΠΑ αν και το πρώτο εξάμηνο του 2017 η τάση ήταν πτωτική.

Η χώρα μας ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ, ελέγχοντας το 2,95% της αμερικανικής αγοράς αξία προϊόντων. Απέχει όμως από την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες ήλεγχαν το 82% της αγοράς.

Το ύψος των δασμών εξαρτάται από τον τύπο του ελαιόλαδου, παραδείγματος χάρη αν πρόκειται για παρθένο ή έξτρα παρθένο.

Το θέμα έχει τελεί από την νέα κυβέρνηση και στις αρχές Αυγούστου, κατά την συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ρος συζήτησαν επίσης τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην χώρα μας και την στενότερη εμπορική συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον αμερικανό αξιωματούχο το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Η αμερικανική πλευρά «επισήμανε τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr