Κλείσιμο

Τεράστιες εισπρακτικές απώλειες από τον ΦΠΑ για την Ελλάδα

Το ένα τρίτο των εσόδων που θα μπορούσε να εισπράξει από τον ΦΠΑ έχασε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με την νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φοροδιαφυγή, η κακοδιαχείριση, οι πτωχεύσεις και η δυσπραγία επιχειρήσεων στέρησαν από τα δημόσια ταμεία σχεδόν 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απώλεια ισοδυναμεί με το 33,6% των χρημάτων που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα μας από τον έμμεσο φόρο. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πίσω από την Ρουμανία και συνιστά την χειρότερη επίδοση για την χώρα μας την πενταετία 2013-2017.

Η Ελλάδα ήταν μία από μόλις τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το εισπρακτικό κενό αυξήθηκε σε σχέση με το 2016 – κατά 2,6 μονάδες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2018 θέλουν το χάσμα να περιορίζεται στο 31% όμως τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Τα στοιχεία της Κομισιόν καταδεικνύουν πως η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει την απώλεια εσόδων στον ΦΠΑ κατά την διάρκεια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, μολονότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η τόνωση των δημοσίων εσόδων θεωρούνταν «κλειδιά» ώστε να απαλυνθούν οι επιπτώσεις.

Η καλύτερη επίδοση καταγράφηκε το 2014, όταν το κενό σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν 27%. Όλες τις υπόλοιπες χρονιές της επίμαχης πενταετίας το ποσοστό ξεπερνούσε το τριάντα τοις εκατό.

Τα δεδομένα φανερώνουν επίσης ότι το ύψος της φοροδιαφυγής δεν συνδέεται άρρηκτα με το ύψος των συντελεστών.

Η Δανία και η Σουηδία παραδείγματος χάρη είχαν ΦΠΑ της τάξης του 25% το 2017 – η Κοπεγχάγη μάλιστα δεν έχει μειωμένο συντελεστή. Ωστόσο, το κενό για την Σουηδία δεν ξεπέρασε το 1,5% των δυνητικών εσόδων, ενώ στην Δανία διαμορφώθηκε στο 7,4%.

Η Κύπρος, όπου ο κύριος συντελεστής ήταν 19%, είχε την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, χάνοντας μόλις το 0,6% των εν δυνάμει εσόδων από τον φόρο.

Σχόλιο ΥΠΟΙΚ

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συνέδεσε την αύξηση της φοροδιαφυγής μετά το 2014 με την φορολογία που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τα ηνία, το επόμενο έτος.

«Τότε, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Από το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.. Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία».

Προσέθεσε πως επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παραθέτοντας ως πρώτο παράδειγμα την μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης