Οι αγορές χαιρετίζουν την απόφαση για άρση των capital controls

Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα έστειλαν οι αγορές την πρώτη ημέρα μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων την 1η Σεπτεμβρίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βελτιώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, οριακά πάνω από το 1,8%, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg, ενώ δημοσίευμα των «Financial Times» κάνει λόγο για «συρροή» επενδυτών στην χώρα μας.

Πέραν του ομολόγου η βελτίωση της ατμόσφαιρας αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά περίπου 37% από τις αρχές του έτους.

Η μείωση της απόδοσης αντανακλά αισιοδοξία των αγορών για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αλλά και προσπάθεια των επενδυτών να βρουν αξιοπρεπή κέρδη, καθώς πολλοί κρατικοί τίτλοι στην ευρωζώνη βρίσκονται υπό το μηδέν εν αναμονή νέων μέτρων χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται πως στις αρχές του έτους η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 4,3% και έκτοτε έχει ενισχυθεί κατά περίπου 250 μονάδες βάσης.

Η πτωτική πορεία άρχισε τον χειμώνα και στις αρχές τις άνοιξης, ειδικά αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση της πρώην κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα μέρα μέρος του ακριβού χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόδοση «βυθίστηκε» στο 3,1% την επομένη των ευρωεκλογών, αφότου ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, και έπεσε λίγο πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 2% πριν τις εθνικές κάλπες του Ιουλίου.

Ακολούθησαν βδομάδες μεταπτώσεων όμως στη συνέχεια, ειδικά μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για άρση των capital controls, η εικόνα βελτιώθηκε.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αρμόδιου για την εποπτεία των ελληνικών τραπεζών κ. Ανρέα Ένρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Φρανκφούρτη.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του προτεινόμενου από την κυβέρνηση Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού και της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: skai.gr