Στο χείλος της ύφεσης η γερμανική οικονομία-Καμπανάκι στο Βερολίνο

Αναταραχή προκαλεί στις διεθνείς αγορές η είδηση ότι το γερμανικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 0,1% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αν και όλα τα στοιχεία ήταν αρνητικά οι δαπάνες του κράτους και των νοικοκυριών και οι επενδύσεις, πλην του τομέα των κατασκευών, αυξήθηκαν.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συρρίκνωση του ΑΕΠ οφείλεται στο βασικό πυλώνα της γερμανικής οικονομίας, που είναι οι εξαγωγές. Εν μέσω φημών για εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά.   

Τα στοιχεία είναι «καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στη γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

«Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Η ύφεση ορίζεται ως τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι προτρέπουν την Γερμανίδα καγκελάριο, ’νγκελα Μέρκελ να παρέμβει και να αυξήσει τις δαπάνες προκειμένου να τονωθεί η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι αγορές καταγράφουν ήδη απώλειες με το δείκτη DAX με τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες να χάνει σήμερα 33 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών και των βιομηχανιών είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους χαμένους. Οι τιμές για τα κρατικά γερμανικά ομόλογα καταγράφουν νέα άνοδο ρεκόρ γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν χαμηλή ανάπτυξη, αναιμικό πληθωρισμό και ποντάρουν ότι το Βερολίνο θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ