Αργεντινή: Καταρρέει το πέσο μετά την πρώτη νίκη των περονιστών

Τεράστιες πιέσεις δέχεται το νόμισμα της Αργεντινής μετά το αποτέλεσμα των προκαταρκτικών προεδρικών εκλογών όπου ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι υπέστη βαρύτατη ήττα στα χέρια των περονιστών.

Το πέσο υποχωρεί κατά σχεδόν 31% έναντι του δολαρίου από την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg στις 17:40. Αυτή την στιγμή χρειάζονται 59,3 πέσο για να αγοράσεις ένα δολάριο, ενώ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η ισοτιμία ήταν 45,3 προς ένα.

Η εικόνα ήταν ακόμα χειρότερη το μεσημέρι.

Η απότομη αποδυνάμωση
του πέσο θα καταστήσει ακριβότερες τις εισαγωγές στην Αργεντινή και συνεπώς κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τον ήδη ψηλό πληθωρισμό, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την προσπάθεια του κ. Μάκρι για επανεκλογή.

Μαζί με το πέσο συμπαρασύρθηκαν τα αργεντίνικα ομόλογα και το κόστος ασφάλισής τους, που έφτασε τις 35 μονάδες, έναντι 17 που ήταν την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας επενδυτής θέλει να ασφαλίσει 100 εκατομμύρια αργεντίνικου χρέους πρέπει να καταβάλει 35 εκατ. προκαταβολικά συν τακτικές πληρωμές.

Μολονότι οι χθεσινές κάλπες λειτουργούν πρωτίστως ώστε να ορίσουν ποιοι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις κάλπες του Οκτωβρίου, η επικράτηση του περονιστή υποψηφίου Αλμπέρτο Φερντάντεθ με διαφορά 15,5 μονάδων θορύβησε τις αγορές.

Συνυποψήφιος του κ. Φερντάντεθ είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα ντε Κίρχνερ. Κατά την θητεία της κ. ντε Κίρχνερ και του αποβιώσαντος συζύγου και προκατόχου της το Μπουένος ’ιρες πτώχευσε, διέκοψε την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και ουσιαστικά αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Μάκρι παραδέχτηκε την βαριά ήττα – με 47,6% έναντι 32,1% – όμως κάλεσε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν και να του δώσουν χρόνο ώστε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί στην οικονομία.

Τόνισε πως στις κάλπες του Οκτωβρίου μπορεί να κριθεί το μέλλον της Αργεντινής σε βάθος 30 ετών.
Πηγή: skai.gr