Κλείσιμο

Τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης-Σταδιακή κατάργηση από την κυβέρνηση

Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι υπάρχει σχετική πρόνοια στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή.

«Θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Και εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη.

Φοροδιαφυγή

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε δύο κινήσεις:

«Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον Φ.Π.Α. εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Εχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν».

«Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές»

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι το αφορολόγητο διατηρείται και θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. «Οι μειώσεις φόρων αφορούν το τι πάει στην οικογένεια, αλλά και το τι δημιουργούν στην οικονομία. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου μπορούν να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και να δημιουργηθούν  περισσότερες δουλειές, αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο το εισόδημα όλων των νοικοκυριών», υπογράμμισε ακόμη και έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια».

«Δανειστήκαμε επταετές ομόλογο 2,5 δις με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, κάτω από 2%, δηλαδή 1,9%. Και ήδη στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται οι ελληνικοί τίτλοι με πολύ χαμηλά επιτόκια. Τι δείχνει αυτό; Ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας. Δεν βλέπουν στατικά, βλέπουν τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως της Moody’s χθες, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην επόμενη δεκαετία. Αυτά τα στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις με τους εταίρους και δανειστές μας. Αναγνωρίζονται ήδη, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του κ. Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», πρόσθεσε.

Ελληνικό

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο ζήτημα του Ελληνικού επανέλαβε τη δέσμευση ότι οι τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για να «ξεμπλοκάρει» το έργο θα έχουν βγει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

«Εχουμε δεσμευτεί ότι αυτές οι ΚΥΑ -η μία για το Μητροπολιτικό Πάρκο, η άλλη για τις Ζώνες Ανάπτυξης και η άλλη για τις Ζώνες Πολεοδόμησης- θα βγουν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μόλις εκδοθούν θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει το βασικό προαπαιτούμενο που είναι ο διαγωνισμός για το καζίνο. Είναι πάνω από 10 με 12 τα βήματα που έπρεπε να γίνουν για να βγει κάθε μία από αυτές τις ΚΥΑ»,  υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:

«Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που  έχει μπει από χθες σε διαβούλευση, γίνεται μια προσπάθεια από το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για απλούστευση των διαδικασιών. Η Κυβέρνηση, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έλαβε εντολή να απλοποιήσει όλες  τις διαδικασίες για να φέρει επενδύσεις στη χώρα.  Όταν λοιπόν λένε ότι διευκολύνουμε επενδύσεις, αυτό μάλλον δεν είναι για να μας κατηγορούν, αλλά να μας επαινούν. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, σεβασμός στο περιβάλλον, στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Πηγή: kathimerini.gr