Πρωτοβουλία για ξεμπλοκάρισμα τις επένδυσης στις Σκουριές από την κυβέρνηση

Πρωτοβουλία ώστε να ξεμπλοκάρει η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές ανέλαβε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Τζορτζ Μπερνς, και συμφωνήθηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής όπου θα εξεταστούν όλα τα εκκρεμή θέματα σε «σύντομο χρονικό διάστημα».

Η επιτροπή θα στελεχωθεί από εμπειρογνώμονες του υπουργείου και της επιχείρησης και η ατζέντα θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα, όπως ανακοίνωσε η ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε επίσης την «βούληση να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, όπως είχε δεσμευτεί επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Θέλουμε να ζωντανεύσει η επένδυση» αλλά η συμφωνία πρέπει να είναι ισορροπημένη και να έχει θετική επίδραση στα έσοδα του κράτους, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους περιβαλλοντικούς όρους.

H Eldorado Gold και η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός, έχουν αξιώσει εξωδικαστικές αποζημιώσεις ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τις ζημίες που υπέστη στις δραστηριότητές της στην Χαλκιδική λόγω των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις.

Η κύρια εκκρεμότητα, που είχε οδηγήσει την εταιρεία σε παρατεταμένη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών.

Στο τέλος του 2018 η μονάδα στις Σκουριές τέθηκε σε κατάσταση συντήρησης, περιορίζοντας δραστικά την λειτουργία της. Η αποκλιμάκωση της εξορυκτικής δραστηριότητας είχε αρχίσει από τον φθινόπωρο του 2017.
Πηγή: skai.gr