Το ΔΝΤ «έκοψε», ξανά, τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε εκ νέου προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η σινοαμερικανική εμπορική αντιπαράθεση και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit αποδυναμώνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του το Ταμείο αναφέρει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2% φέτος και κατά 3,5% το προσεχές έτος, που συνιστά αναθεώρηση 0,1 μονάδων προς τα κάτω για αμφότερες τις χρονιές σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου. Η επίδοση του 2020 όμως είναι επισφαλής και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι επιβράδυνσης.

Πρόκειται επίσης για σημαντική υποχώρηση συγκριτικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη διετία – 3,8% το 2017 και 3,6% πέρυσι. Είναι η τέταρτη φορά που ο οργανισμός επιδεινώνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία σε διάστημα εννέα μηνών.

Κύριος παράγοντας πίσω από την απαισιοδοξία του ΔΝΤ είναι το εμπόριο, όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέρει λόγω της εμπορικής κόντρας Ουάσιγκτον - Πεκίνου.

Το Ταμείο προβλέπει ότι σε όρους όγκου το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί κατά μόλις 2,5% σε φέτος, δηλαδή 0,9 μονάδες χειρότερα σε σχέση με την εκτίμηση του Απριλίου.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει νωθρή και επισφαλής, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι διότι μέρος [του προβλήματος] το έχουμε προκαλέσει στους εαυτούς μας», δήλωσε με νόημα η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ.

Σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα «ευαίσθητο σταυροδρόμι», κι ότι χώρες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν δασμούς για να αντιμετωπίσουν εμπορικές ανισορροπίες και διμερή προβλήματα.
Πηγή: skai.gr