Οι φετινές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ: Οι αριθμοί και τα στοιχεία (upd)

Τα πέντε τελικά κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ που θα οδηγήσουν σε ελαφρύνσεις για περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέτος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Βουλή.

Η μείωση της τάξης του 30%, που θα εφαρμοστεί σε περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ, αναμένεται να επηρεάσει περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Το επόμενο κλιμάκιο, που αριθμεί 2,5 εκατομμύρια άτομα, διαιρείται σε τρεις ομάδες. Όσοι έχουν ακίνητα που αποτιμώνται μεταξύ 60.001 και 70.000 ευρώ θα έχουν μείωση φόρου 27%, ενώ η έκπτωση για τα ακίνητα αξίας 70.000 έως 80.000 ευρώ θα είναι 25%.

Για την κατηγορία ων φορολογούμενων με περιουσία από 80.001 έως 1 εκατομμύριο ευρώ η ελάφρυνση θα είναι μικρότερη και θα διαμορφωθεί στο 20%.

Όσον αφορά τις περιουσίες αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, η μείωση θα είναι της τάξης του 10% και αφορά 15.000 ιδιοκτήτες.

Ακριβώς τα ίδια ποσοστά μείωσης θα εφαρμοστούν στον συμπληρωματικό φόρο, που επιβάλλεται στις περιουσίες αξίας 200.000 ευρώ και άνω.

Σημειώνεται πως οι μειώσεις δεν θα συνοδευτούν από αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, άρα οι φορολογούμενοι μπορούν να υπολογίσουν την έκπτωση με βάση τα ποσά που πλήρωσαν πέρυσι.

Ωστόσο, αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν το επόμενο έτος, όταν είναι προγραμματισμένη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, που σημαίνει πως θα γίνουν αρκετοί συμψηφισμοί.

Η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, όπως πέρυσι.

Το συνολικό κόστος των φετινών ελαφρύνσεων προϋπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το επιπρόσθετο δημοσιονομικό βάρος σε σχέση με τις μειώσεις που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 280 έως 300 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα καλύψει σχετικά εύκολα το κενό.
Πηγή: skai.gr