Η ακτινογραφία του ελληνικού χρέους - Πώς κατανέμονται έσοδα και δαπάνες

Στα 337,4 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Το χρέος ήταν αυξημένο κατά σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2017 και κατά περίπου 3 δισεκ. συγκριτικά με το τέλος του 2018, αν και άρχισε να σταθεροποιείται στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους.

Μακράν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, σχεδόν 270 δισεκ. ευρώ, αναλογούσε σε μακροπρόθεσμα δάνεια, που είναι αποτέλεσμα των προγραμμάτων στήριξης.

Αντίθετα, μόνον 61,5 δισεκ. ευρώ αναλογούσε σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια που έχει εκδώσει το Δημόσιο, καθώς η χώρα μας σταδιακά επιστρέφει στις αγορές δανεισμού μετά την κρίση.

Πού πάνε τα λεφτά;

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρέχουν επίσης μία «ακτινογραφία» για την κατανομή των δαπανών και την δομή των εσόδων του κράτους.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου σχεδόν οι μισές πρωτογενείς δαπάνες (47,3%) αφορούσαν κοινωνικές παροχές, ποσοστό που σε γενικές γραμμές συνάδει με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Πάνω από το ένα τέταρτο (27,3%) δόθηκε σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.

Στην άλλη πλευρά, οι φόροι στην παραγωγή, στις εισαγωγές, στο εισόδημα και στην περιουσία αντιστοιχούσαν στο 52% και πλέον των εσόδων, ανερχόμενοι σε περίπου 9,3 δισεκ. ευρώ.

Ακόμα 6,5 δισεκ. σε έσοδα (37,4%) προήλθαν από κοινωνικές εισφορές.
Πηγή: skai.gr