Ρέγκλινγκ: Παράθυρο για μείωση δημοσιονομικών στόχων, αλλά στο μέλλον

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα είναι δυνατό να αναθεωρηθούν, αλλά αυτό ενδέχεται να γίνει στο μέλλον και δεν είναι σχετικό επί του παρόντος, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν διευκρίνισε σε τι χρονικό ορίζοντα θα είναι δυνατή η χαλάρωση των στόχων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Χρήστο Σταϊκούρα έλαβε διαβεβαιώσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.

«Στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους όπου μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ανάπτυξη, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να εξετάζονται συνολικά. Και αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου. Ωστόσο, αυτή την στιγμή δεν είναι σχετικό», είπε.

Βάσει της συμφωνίας που συνομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση με το Eurogroup τον περσινό Ιούνιο η Ελλάδα οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, και στην συνέχεια κατά μέσο όρο 2,2% ετησίως έως το 2060.

«Το μέλλον είναι κατά πάσα πιθανότητα κάπως διαφορετικό από ό,τι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλές μεταβλητές άλλαξαν. Αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε για την ώρα προς ποια κατεύθυνση», προσέθεσε.

Τόνισε πως «εν τέλει η ανάπτυξη εν είναι το σημείο-κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους» και για αυτόν τον λόγο εκεί δίνει έμφαση ο ESM.

Μία πιθανή οδός τόνωσης της ανάπτυξης, είπε, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΝΔ, παραδεχόμενος πως η φορολογία στην χώρα μας είναι υψηλή.

Συμπλήρωσε όμως ότι συνάμα πρέπει δούμε πώς θα διατηρηθούν τα δημόσια έσοδα εάν μειωθούν οι φόροι, αναφέροντας ότι ένας τρόπος είναι η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Προσέθεσε ότι σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των πολιτών που πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα είναι «σχετικά μικρός».

Δεν διευκρίνισε εάν αυτό σημαίνει μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα. Χθες, αφότου ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε παρόμοιο σχόλιο στο συνέδριο του Economist, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν πως ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόταν στο αφορολόγητο, προσθέτοντας ότι τέτοιο αίτημα δεν είχε τεθεί στις επαφές θεσμών - κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr