Οδηγός για έξοδο από τα υψηλά πλεονάσματα η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές

«Πολιορκητικό κριό» που θα κάμψει τις επιφυλάξεις των θεσμών όσον αφορά τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα και δεσμεύουν τη χώρα έως και το 2022, μπορεί να αποτελέσει η έκδοση νέου επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου που θεωρείται ζήτημα ωρών. 

Με «αέρα στα πανιά της» την καλή διεθνή συγκυρία και το μεταρρυθμιστικό προφίλ της νέας κυβέρνησης η Αθήνα στοχεύει σε δυναμική επιστροφή στις αγορές με επιτόκιο κάτω του 2% και άντληση περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, που αποτελεί ένδειξη για την άποψη των αγορών για το ελληνικό χρέος, βρίσκεται σήμερα στο 2,32%. Το Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,9%.

Η ανάλυση βιωσιμότητος του χρέους (DSA) έχει γίνει από τους θεσμούς με προβλέψεις για σχεδόν διπλάσια επιτόκια, και η μείωση του κόστους δανεισμού συνεπάγεται χαμηλότερες πληρωμές για τόκους. Εφόσον δεχθούν το επιχείρημα οι θεσμοί, θα μπορεί να χαλαρώσουν και τα μέτρα λιτότητας και η μεταμνημονιακή επιτροπεία από την οποία ουδέποτε βγήκαμε παρά τους ισχυρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το χαμηλό επιτόκιο, αλλά και οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα τη μείωση των στόχων για τα πλεόνασματα το 2020. Σημειώνεται επίσης ότι με το που θα κλείσει το βιβλίο προσφορών στόχος δεν είναι μόνο η χαμηλή απόδοση, αλλά και η «ποιότητα» των αγοραστών, δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία και μεγάλοι επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία που θα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους τα νέα ομόλογα, και όχι κερδοσκοπικά funds που κατά κανόνα δεν διακρατούν τους ομολογιακούς τίτλους. 

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ (για την κεφαλή του οποίου φέρεται υποψήφιος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος…) εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα έως 1,5% του ΑΕΠ για να επιτύχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, όμως οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν ήταν διατεθειμένοι να ενδώσουν σε ουσιαστικότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. H έκδοση θα δρομολογηθεί σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του προς το ΧΑ.

Το έργο συγκέντρωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ανατέθηκε στις τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Πηγή: skai.gr