Με κενό σχεδόν 150 εκ. στις δημόσιες επενδύσεις έκλεισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Με υστέρηση της τάξης των 147 εκατομμυρίων ευρώ στις δημόσιες επενδύσεις ολοκληρώθηκε ο Ιούνιος, τελευταίος μήνας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου για διάθεση 1,62 δισεκατομμυρίων, μολονότι διοχετεύτηκαν περισσότεροι πόροι προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα.

Οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν πολύτιμο όργανο για την ανάκαμψη της οικονομίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχτεί έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την σταθερή υποεπίδοση την τελευταία διετία.

Στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε υπέρβαση του στόχου κατά 174 εκατ. ευρώ όσον αφορά την επιστροφή φόρων.

Ο προϋπολογισμός του Ιουνίου περιέχει αρκετά έκτακτα στοιχεία. Στην πλευρά των εσόδων συνυπολογίστηκε η είσπραξη 1,1 δισεκ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η είσπραξη 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που επέστρεψε το ευρωσύστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα έσοδα ήταν 9% υψηλότερα του στόχου που έχει θέσει ο προϋπολογισμός.

Στην πλευρά των δαπανών καταγράφηκε σημαντική αύξηση ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες του 2018, κυρίως λόγω των κονδυλίων που διατέθηκαν για την καταβολή της αποκαλούμενης 13ης σύνταξης και οικογενειακών επιδομάτων. Το «βάρος» διογκώθηκε και λόγω των πληρωμών για τόκους, που αυξήθηκαν κατά 675 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 382 εκατ. ευρώ, περίπου 1,8 δισεκ. καλύτερα από τον στόχο.
Πηγή: skai.gr