Βρετανία: Ο Άλαν Τούρινγκ το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών

Θετικά υποδέχθηκε η βρετανική κοινή γνώμη την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Aγγλίας να "φιλοξενεί" τον ’λαν Τούρινγκ στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.

Ο μαθηματικός αποκρυπτογράφησε τον γερμανικό στρατιωτικό κώδικα Enigma στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα στους συμμάχους, ωστόσο αργότερα καταδικάστηκε σε χημικό ευνουχισμό λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Ο Τούρινγκ πέθανε το 1954, 16 μέρες πριν τα 42α γενέθλιά του από δηλητηρίαση από κυάνιο. Έρευνα προσδιόρισε το θάνατό ως αυτοκτονία, αλλά είναι γνωστό ότι τα στοιχεία επίσης στηρίζουν την πιθανότητα τυχαίας δηλητηρίασης. Τ

Tο Βραβείο Τούρινγκ, η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της πληροφορικής από το 1966 κι έπειτα, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

Η ζωή και το έργο του Toύρινγκ έχουν γίνει πολλάκις ταινία,  με τελευταία το Παιχνίδι της Μίμησης (2014) με πρωταγωνιστή τον Μπένεντικτ Κάμπερπατς.

Alan Turing Aged 16.jpg

Ο μαθηματικός επελέγη να είναι το πρόσωπο του νέου χαρτονομίσματος ανάμεσα σε σπουδαίους Βρετανούς επιστήμονες που σφράγισαν με τις ανακαλύψεις τους την ανθρώπινη μοίρα.

Μεταξύ αυτών, η ’ντα Λάβλεϊς, κόρη του Λόρδου Βύρωνα και πρωτοπόρος μαθηματικός του 19ου αιώνα, η οποία είναι γνωστή και ως «γιαγιά της πληροφορικής», η βραβευμένη με Νόμπελ Ντόροθι Χότζκιν και η Ρόσαλιντ Φράνκλιν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση του DNA, αλλά και ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Για να φιλοξενηθεί ένα πρόσωπο στις βρετανικές λίρες πρέπει να είναι όχι μόνο βρετανικής υπηκοότητας, αλλά να έχει... πεθάνει, καθώς το μοναδικό πρόσωπο εν ζωή που μπορεί να αποτυπώνεται στα νομίσματα είναι ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.