CNBC: Τσακαλώτος - Σόιμπλε «ξανά μαζί» ως υποψήφιοι για επικεφαλής του ΔΝΤ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον οποίον συνυπήρξαν ως υπουργοί Οικονομικών, είναι δύο από τα «βαριά χαρτιά» για τη θέση του νέου Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ σύμφωνα με το CNBC. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχωρεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε λίγο καιρό και μετοικεί  στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνοντας τη θέση του Μάριο Ντράγκι. Έτσι, η θέση της χηρεύει. 

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, από την ίδρυση του Ταμείου το 1945 ο επικεφαλής του ήταν πάντα Ευρωπαίος. 

Σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν τη θέση να αναλάβει και πάλι Ευρωπαίος, και να συνεχιστεί έτσι η παράδοση που θέλει εκπρόσωπος της Ευρώπης να κρατά το  τιμόνι στο ΔΝΤ. 

Έτσι, ο τέως υπουργός –ένας αριστερό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- είναι υποψήφιος για επικεφαλής της «κοιλιάς του κήτους» όπως είχε αποκαλέσει το Ταμείο χιουμοριστικά στέλεχός του υποδεχόμενο τον Αλέξη Τσίπρα το 2013 στην Ουάσινγκτον. O ΣΥΡΙΖΑ έχει συχνά επικρίνει το ΔΝΤ για τις πολιτικές του. 

Σύμφωνα με το CNBC είναι επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο τέως πρόεδρος του Eurogroup και τέως Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο ευρωτραπεζίτης Μπενουά Κερέ και η τέως ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκερογκίεβα. ’λλο όνομα που έχει ακουστεί είναι του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν

Όπως υπενθυμίζει το εν λόγω δημοσίευμα, η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να παραιτηθεί ανεπίσημα από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ την έχρησαν διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ. Όμως, προτού αναλάβει επισήμως τα νέα της καθήκοντα, πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωπαίων βουλευτών τους επόμενους μήνες και έτσι οι επίσημες συζητήσεις για τον αντικαταστάτη της στο ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να ξεκινήσουν πριν υποβάλλει και επισήμως την παραίτησή της. 

Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Έτσι, το ΔΝΤ έχει περιθώριο λίγων μηνών για να ορίσει τον επόμενο επικεφαλής του.

Σημειώνεται πάντως ότι ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει προβεί σε κάποια σχετική αναφορά στο θέμα. 
Πηγή: skai.gr