Στουρνάρας στην «Κ»: Περιθώρια συμβιβασμού με τους θεσμούς για τα πρωτογενή

Περιθώρια συμβιβαστικής λύσης κυβέρνησης - πιστωτών στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα προβλέπει μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ έναντι επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής χαρακτηρίζει "σοβαρή πρόκληση" την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος μετά το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο του Μαΐου. 

Σημειώνει πως αν η κυβέρνηση λάβει εμπροσθοβαρη και αξιόπιστα μέτρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων η οικονομία θα εισέλθει γρήγορα σε έναν ενάρετο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αξιοπιστίας-εμπιστοσύνης-ανάπτυξης.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολίτικης με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη. 

Κληθείς να σχολιάσει την στοχοποίησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει «Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα». Σε αυτό πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους φορείς «όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου», προσθέτει.