Προς τα κάτω αναθεωρεί την ελληνική ανάπτυξη η Κομισιόν για το 2019

Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο της ελληνικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην επίτευξη του στόχου για το 3,5%, ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος και σημείωσε ότι η Επιτροπή προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (2,1% σε σχέση με 2,2%).
 
Επίσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής ότι το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε "μικρή επιβράδυνση" της ανάπτυξης από το 1,5% στο 1,3%, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης.

Ωστόσο είπε πως οι επενδύσεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης ενώ παρατηρείται μέτρια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. "Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Π. Μοσκοβσσι.
 
Σε ό,τι αφορά την νέα κυβέρνηση, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και "κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητιέται". "Περνάμε σε μια νέα φάση με νέα κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία", ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε "εικασίες".
 
Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο όπως είπε γνωρίζει καλά, λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής του εμπειρίας.

Όπως συμπλήρωσε, απηύθυνε συγχαρητήρια και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει "θετική και εποικοδομητική συνεργασία", ενώ ανέφερε ότι θα πραγματοποίησει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον μήνα.
 
Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως η Επιτροπή δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της. "Καταφέραμε μαζί την έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας από κοινού", κατέληξε ο Π. Μοσκοσβισί.
ΑΜΠΕ