Οι θεσμοί «πιέζουν για συστημική λύση» για τα κόκκινα δάνεια

Πιέσεις για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης για την μείωση των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες ασκούν οι θεσμοί, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η πηγή ανέφερε πως οι στόχοι που έχουν ήδη τεθεί είναι φιλόδοξοι μεν αλλά ανεπαρκείς δε, σημειώνοντας πως ακόμα κι αν επιτευχθούν το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ακόμα κι αν τα «κόκκινα» δάνεια περιοριστούν κατά 54 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2021 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 19% του συνόλου των πιστώσεων, όταν ήδη ο μέσος όρος στην νομισματική ένωση έχει υποχωρήσει στο 3,8%. Στο τέλος του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναλογούσαν στο 45,4% του συνόλου, ήτοι σε 81,8 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με αυτά τα δεδομένα οι πηγές κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επισπευσθούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος (ιταλικό μοντέλο) για ταχύτερη διεκπεραίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αμφότερα βασίζονται εν πολλοίς σε τιτλοποίηση δανείων και στην χρήση οχημάτων ειδικού σκοπού που θα λειτουργούν ως «κακή τράπεζα».

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμό προκαλεί η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς τα ιδρύματα υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσει εκ νέου την πραγματική οικονομία με φρέσκα δάνεια.

Οι διαρροές ήλθαν την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία επισκέφτηκε την Αθήνα για συναντήσεις με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στις οποίες οι τράπεζες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η υιοθέτηση συστημικών λύσεων (ΝΑΜΑ, SAREB, συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους με αποτέλεσμα το ποσοστό των κόκκινων δανείων να κυμαίνεται πλέον σε μονοψήφιο νούμερο).
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ