Μετεκλογικά μηνύματα από το Eurogroup στις 8 Ιουλίου

Μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας θα επιχειρήσει να στείλει το Eurogroup κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου, που θα λάβει χώρα μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα βρεθεί στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών, ακριβώς ώστε να σταλούν στα σωστά σινιάλα για την συνέχεια.

Στις αρχές Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως οι προεκλογικές παροχές που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος τους αποτιμάται στο 1% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν άφησε επίσης αιχμές για την «ποιότητα» των παροχών, εστιάζοντας την κριτική της στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 120 δόσεις, την παροχή 13ου επιδόματος σύνταξης και τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει επίσης προτείνει στους εταίρους μείωση του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά μία μονάδα, στο 2,5% του ΑΕΠ, με παράλληλη δέσμευση χρημάτων που θα μπορούσαν να δοθούν στους δανειστές.

Η Επιτροπή έχει παραπέμψει την εν λόγω πρόταση στο Eurogroup, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να την εξετάσει στις 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των ευρωπαϊκών οργάνων πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν την διακοπή για το καλοκαίρι. Η επόμενη αναμένεται να γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr