Στο στόχαστρο του Τραμπ ο Ντράγκι μετά το μήνυμα για νέα χαλάρωση

«Κατηγορώ» εναντίον του Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας πως το μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιθανή νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής συνιστά αθέμιτη χειραγώγηση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στην Σίντρα ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης σημείωσε με νόημα πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση της ποσοτικής χαλάρωσης – που για την ώρα είναι «παγωμένη» στα 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ – ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων.

Τα σχόλιά του οδήγησαν σε αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης βελτιώθηκαν απότομα. Ο 10ετής τίτλος της Ιταλίας, που βρίσκεται υπό ελαφρά πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύεται κατά περίπου 8,3% ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού τίτλου έπεσε για πρώτη φορά στο 0%.

Η κίνηση Ντράγκι προκάλεσε την οργή του κ. Τραμπ.

«Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη στήριξη, που αμέσως έριξε το ευρώ έναντι του δολαρίου, κάνοντάς το άδικα ευκολότερο για [τους Ευρωπαίους] να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Παρομοίωσε μάλιστα τις πρακτικές της ΕΚΤ με αυτές της Κίνας, η οποία φροντίζει συστηματικά για το εύρος στο οποίο μπορεί να κινηθεί η ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου. «Τη γλιτώνουν με αυτό εδώ και χρόνια, όπως η Κίνα και άλλοι», έγραψε.

Δεν είναι σαφές εάν η ενόχληση Τραμπ θα επαναφέρει στο προσκήνιο τα σχέδια της Ουάσιγκτον για επιβολή αυξημένων δασμών ή ποινών σε ευρωπαϊκές εξαγωγές. Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές πως θα αντιδράσουν ανάλογα σε τυχόν αμερικανικά μέτρα.

Σημειώνεται πως η απόφαση της ΕΚΤ να επιστρέψει σε πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ακολουθεί αντίστοιχη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), η οποία επίσης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου της μετά από δύο χρόνια σταδιακής «ομαλοποίησης» από τα χαμηλά που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση.

Ο κ. Τραμπ μάλιστα έχει πιέσει ανοιχτά και δημόσια για μείωση του επιτοκίου της Fed.

Πηγή: skai.gr