Μήνυμα Ντράγκι για πιθανό νέο QE και μείωση επιτοκίων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας εάν το κλίμα στην ευρωζώνη δεν βελτιωθεί έστειλε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωτράπεζας στην Πορτογαλία ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ακόμα «αξιόλογο χώρο», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης των αγορών ομολόγων.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των βασικών επιτοκίων, που σήμερα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα αξίας 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να τονώσει την οικονομία, όμως σταμάτησε την επέκταση του χαρτοφυλακίου της τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα η Φρανκφούρτη εκτελεί μία μορφή «υπόγειας» ποσοτικής χαλάρωσης, επανεπενδύοντας χρήματα από ομόλογα που λήγουν ώστε να διατηρεί περίπου σταθερό το μέγεθος του χαρτοφυλακίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει την εργαλειοθήκη που έχει στην διάθεσή της «τις επόμενες εβδομάδες» και θα προσαρμόσει τις κινήσεις της στο μέγεθος του προβλήματος, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πάντως ότι τυχόν νέες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από δημοσιονομική πολιτική, ουσιαστικά καλώντας τα κράτη-μέλη του ευρώ να κινηθούν πιο αποφασιστικά.

«Η νομισματική πολιτική μπορεί πάντοτε να πετύχει τους στόχους της μονάχη, όμως ειδικά στην Ευρώπη όπου οι δημόσιοι τομείς είναι μεγάλοι, μπορεί να τα καταφέρει με λιγότερες παρενέργειες εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές ευθυγραμμίζονται με αυτήν».

Το μήνυμα Ντράγκι οδήγησε σε αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και βελτίωσε την απόδοση πολλών ευρωπαϊκών 10ετών ομολόγων, ανάμεσά τους της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Σημειώνεται πως η θητεία του κ. Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ λήγει στα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή: skai.gr