Ξεκάθαρο σινιάλο από ΕΚΤ στις αγορές λίγο πριν το τέλος του Ντράγκι

Μήνυμα στις αγορές πως θα επιμείνει στην χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρνούμενη μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων χαλάρωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στην Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει τα τρία βασικά επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ μέχρι πρότινος είχε διαμηνύσει πως το όριο θα ήταν το τέλος του 2019.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε με νόημα να διαβεβαιώσει πως η Ευρωτράπεζα κινείται αναπόφευκτα προς αύξηση των επιτοκίων, ουσιαστικά εγείροντας σενάριο μείωσης εάν οι εξελίξεις το απαιτήσουν.

Αποκάλυψε ακόμα πως στην συνεδρίαση συζητήθηκε τόσο το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων όσο και η πιθανότητα νέας ενεργοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης, αν και διευκρίνισε ότι δεν προσδιορίστηκαν οι προϋποθέσεις για την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Ο χώρος υπάρχει και «εάν τα ενδεχόμενα υλοποιηθούν είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», διαμήνυσε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει αν χρειαστεί.

Το επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) αφορά τα χρήματα που τοποθετούν στην ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης. Πρόκειται δηλαδή για φόρο στο απόθεμα των τραπεζών. Στόχος της Φρανκφούρτης  είναι να αναγκάσει τα ιδρύματα να διοχετεύσουν μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς τους στην πραγματική οικονομία, μέσω δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Ευρωτράπεζα επαναβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει την υπόγεια ποσοτική χαλάρωση, επενδύοντας εκ νέου τα 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει σε ομόλογα της ευρωζώνης καθώς οι τίτλοι σταδιακά ωριμάζουν.

Οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αύξησης των επιτοκίων, που σημαίνει ότι οι αγορές θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το δεύτερο μισό του επόμενου έτους.

Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται την στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης, κι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σαφώς χαμηλότερος από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του κοντά στο 2%.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ουσιαστικά σημαίνουν πως, άνευ απροόπτου, ο διάδοχος του σημερινού προέδρου Μάριο Ντράγκι θα συνεχίσει την πολιτική του κεντρικού τραπεζίτη μετά την αποχώρησή του, στις 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε ότι οι σημερινές αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα, που σημαίνει ότι ακόμα και «γεράκια» το Διοικητικού Συμβουλίου που υποστηρίζουν το «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής – όπως ο πιθανός διάδοχός του Γενς Βάιντμαν – δεν διατύπωσαν ενστάσεις.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης