Το ιταλικό χρέος θα είναι σύντομα «πιο επισφαλές από το ελληνικό»

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα έχει καταστεί πιο ασφαλής επένδυση από το αντίστοιχο ιταλικό έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του συμβουλευτικού οίκου Capital Economics.

Επί του παρόντος η απόδοση του ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται στο 2,88%, σχεδόν τριάντα μονάδες βάσης χειρότερα από την απόδοση του ιταλικού, η οποία βρίσκεται στο 2,59%, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Capital Economics ωστόσο εκτιμά πως εντός των επόμενων έξι μηνών το ελληνικό ομόλογο θα κινείται 25 μονάδες καλύτερα από το ιταλικό.

Συνήθως αυτό σημαίνει πως το ελληνικό χρέος θεωρείται ασφαλέστερη επένδυση και για αυτόν τον λόγο θα προσφέρει μικρότερα κέρδη στους επενδυτές.

Στις 31 Μαρτίου η απόδοση του ελληνικού
πενταετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το επίπεδο του ιταλικού για πρώτη φορά σε βάθος δεκαετίας, αν και στην συνέχεια το ιταλικό χρεόγραφο ανέκτησε το χαμένο έδαφος.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει βελτιωθεί απότομα μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου και την προαναγγελία του πρωθυπουργού πως θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες γενικές εκλογές. Πιθανότερη ημερομηνία για τις βουλευτικές κάλπες θεωρείται η 7η Ιουλίου.

Στον αντίποδα, η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα νέας σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δημοσιονομικές επιδόσεις και το επίπεδο του χρέους της, προκαλώντας ανησυχία στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία έχει δεσμευτεί για αναθεώρηση των δαπανών και των εσόδων, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι έχει ζητήσει δημοσιονομικό σοκ με μείωση φόρων για τους πολίτες. Το κόμμα του κ. Σαλβίνι, η ακροδεξιά Λέγκα, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές.

Η Ελλάδα έχει την χειρότερη αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη, ενώ η Ιταλία καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Σε απόλυτους αριθμούς όμως η Ρώμη έχει το μεγαλύτερο χρέος, που στα τέλη του περασμένου έτους διαμορφώθηκε στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: skai.gr