Οι προεκλογικές δαπάνες Ερντογάν έδωσαν μικρή ανάσα στην Τουρκία

Η τουρκική οικονομία ανέκαμψε ελαφρά στις αρχές του έτους, έπειτα από πολύμηνη ύφεση, όμως η βελτίωση οφείλεται πρωτίστως στις προεκλογικές δαπάνες της κυβέρνησης Ερντογάν και δεν αναιρεί την ευρύτερη πτώση του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Κύριος αναπτυξιακός παράγοντας ήταν η δημόσια κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 5,1% το ίδιο διάστημα, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «άνοιξε τις κάνουλες» πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου.

Στον αντίποδα, κλάδοι που παραδοσιακά στηρίζουν την τουρκική οικονομία, όπως οι κατασκευές υποχώρησαν. Η ιδιωτική κατανάλωση τονώθηκε ελάχιστα την στιγμή που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%.

Η ελαφρά τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ δεν αναιρεί ωστόσο ότι σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, η τουρκική οικονομία είναι κατά 2,3% μικρότερη, έχοντας διολισθήσει σε ύφεση από την περσινή άνοιξη.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να εμποδίσει νέα ύφεση τους επόμενους μήνες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το 2019 η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,5% ενώ το Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει πτώση της τάξης του 2,58%.

Σύνθετη εικόνα με πολλές «νάρκες»

Στις κάλπες του Μαρτίου το κόμμα του προέδρου Ερντογάν ηττήθηκε στους δύο σημαντικότερους μητροπολιτικούς Δήμους, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, μετά από χρόνια κυριαρχίας. Οι αγορές ήλπιζαν πως ο κ. Ερντογάν θα εκλάμβανε την ήττα ως καταδίκη των πολιτικών φθηνού χρήματος και θα αφιέρωνε τα τέσσερα χρόνια που απέμεναν έως τις επόμενες εκλογές στην επιδιόρθωση της οικονομίας.

Αντ’ αυτού το AKP αμφισβήτησε την νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη και πέτυχε επανάληψη των εκλογών, στις 23 Ιουνίου, εντείνοντας τις ανησυχίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία της TurkStat καταδεικνύουν πως σε βάθος δωδεκαμήνου παρατηρήθηκε σημαντική πτώση στις επενδύσεις, με τον σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου να μειώνεται κατά 13%, σε μία ένδειξη πως πολλοί επενδυτές έχουν «παγώσει» τα σχέδιά τους έως ότου να διευθετηθεί η πολιτική κατάσταση.

Μία ακόμα πηγή ανησυχίας είναι η κόντρα ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα και να την περιθωριοποιήσει στο NATO εάν ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει πως η συμφωνία με την Μόσχα είναι οριστική. Η παράδοση των πρώτων τμημάτων των S-400 είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

Ο προηγούμενος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, το περασμένο καλοκαίρι, οδήγησε σε βαθιά υποτίμηση της τουρκικής λίρας, γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση στον πληθωρισμό και σε διόγκωση των χρεών σε ξένο νόμισμα που έχουν πολλές τουρκικές επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr