ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Τις «Σπάνιες γαίες» επιστρατεύει η Κίνα ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

Το γάντι φαίνεται να έχει σηκώσει τις τελευταίες ώρες η Κίνα, η οποία μέσω της εφημερίδας του κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους.

 
Το γάντι φαίνεται να έχει σηκώσει τις τελευταίες ώρες η Κίνα, η οποία μέσω της εφημερίδας του κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους.

«Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ιδιαίτερα αιχμηρό 'υφος
το δημοσίευμα.

Παράλληλα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως «αν και η εσωτερική ζήτηση αποτελεί προτεραιότητα, η Κίνα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για σπάνιες γαίες, εφόσον αυτές χρησιμοποιούνται για θεμιτούς σκοπούς. 

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις εισαγόμενες σπάνιες γαίες εναντίον της Κίνας, ο κινεζικός λαός θα αντιταχθεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε ένα εργοστάσιο σπάνιων γαιών την περασμένη εβδομάδα τροφοδότησε εικασίες πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της ως εξαγωγού σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν μοχλό πίεσης στον εμπορικό πόλεμο.


Τι είναι οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που έχουν ευρύτατες εφαρμογές σ' ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, από ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, που προορίζονται για τον απλό καταναλωτή, μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Το ενδεχόμενο η αξία τους να αυξηθεί στο περιθώριο του εμπορικού πολέμου προκάλεσε κάθετες αυξήσεις στις τιμές των μετοχών των παραγωγών τους, περιλαμβανομένης της εταιρείας την οποία επισκέφθηκε ο Σι.

Κι ενώ η Κίνα δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ρητά ότι θα περιορίσει τις πωλήσεις σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί. Παρατηρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έκανε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter ο διευθυντής της εφημερίδας Global Times.

Στο προαναφερθέν άρθρο με τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες, μην υποτιμάτε την ικανότητα της Κίνας να αντεπιτεθεί», η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Λαϊκή Ημερησία» επισημαίνει μάλιστα την «άβολη» εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις σπάνιες γαίες που έρχονται από την Κίνα.

«Θα γίνουν άραγε οι σπάνιες γαίες ένα όπλο απάντησης για την Κίνα, ώστε να απαντήσει στην πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για απολύτως κανέναν λόγο; Η απάντηση δεν είναι μυστικό», αναφέρει.

«Αναμφίβολα η πλευρά των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται με τις σπάνιες γαίες που εξάγει η Κίνα για να αντισταθμίσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας. Ο κινεζικός λαός δεν θα το δεχθεί ποτέ!», προσθέτει η εφημερίδα.

Η βιομηχανική αλυσίδα ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ολοκληρωμένη σε μεγάλο βαθμό και πολύ συμπληρωματική και σ' έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, υπογραμμίζει.

«Συμβουλεύουμε την αμερικανική πλευρά να μην υποτιμά την ικανότητα της κινεζικής πλευράς να διαφυλάξει τα αναπτυξιακά δικαιώματα και συμφέροντά της. Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε!», καταλήγει το δημοσίευμα.

Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε

Θέμα συζήτησης έχει προκαλέσει εκτός των άλλων η επιλογή της έκφρασης «μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε» από τον συντάκτη του κειμένου καθώς η εν λόγω φράση έχει χρησιμοποιηθεί εν γένει στο παρελθόν από τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης για να προειδοποιήσουν αντιπάλους σε μείζονες τομείς διαφωνίας.

Ενδεικτικά παραδείγματα η περίπτωση της μεθοριακής διένεξης με την Ινδία το 2017 καθώς και το 1978, πριν η Κίνα εισβάλει στο Βιετνάμ.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις σπάνιων γαιών στο παρελθόν για να ασκήσει πίεση σε διπλωματικές διενέξεις.

Το 2010, το Πεκίνο μείωσε τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές σπάνιων γαιών αφού ένα κινεζικό αλιευτικό συγκρούσθηκε με δύο σκάφη της ιαπωνικής Ακτοφυλακής κοντά σε ακατοίκητα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, τα οποία διεκδικούν αμφότερες οι χώρες.

Το 2012, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτυρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις μειώσεις. Δύο χρόνια αργότερα, η Κίνα δέχθηκε επίπληξη από τον ΠΟΕ επειδή επικαλέσθηκε περιβαλλοντικούς λόγους για να δικαιολογήσει τις ποσοστώσεις. Τελικά κατήργησε το σύστημα των ποσοστώσεων στις εξαγωγές αφού έχασε την υπόθεση.

Κινέζοι εμπορικοί εμπειρογνώμονες λένε πως, αν το Πεκίνο προχωρήσει σε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την εθνική ασφάλεια.

Με πληροφορίες: Reuters/AFP/XINUA/AΠΕ

 
Γεγονός οι 2 πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων από ηλεκτρονική πλατφόρμα
Οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας...
23.08.2019, 20:44
Moodys για Ελλάδα: Αδυναμίες σε κράτος δικαίου, αντιμετώπιση της διαφθοράς
Όπως διευκρινίζει ο οίκος, η ανακοίνωσή του δεν αποτελεί κάποια δράση πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν...
23.08.2019, 13:17
Νέα διαγωνισμό για αγορά αστικών λεωφορείων σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στην αγορά 1.000 οχημάτων, αλλά προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση...
23.08.2019, 12:29
Ειδικό ταμείο 100 δισεκ. για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα μελετά η ΕΕ
Στόχος η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών εταιρειών σε κλάδους στρατηγικής σημασίας ώστε να αντιμετωπίσουν την...
23.08.2019, 12:20
Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική, πολύ χειρότερη όσων ξέραμε
"Η κατάσταση είναι δραματική (...) Θα δούμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια τις επόμενες ημέρες, γιατί πρέπει να...
22.08.2019, 12:31
Αύξηση εσόδων με λιγότερους τουρίστες
Μολονότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε ελαφρά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κατά κεφαλήν δαπάνη των...
22.08.2019, 11:42
Δυνατότητα να βγουν στην σύνταξη έχουν φέτος 30.000 γονείς
Πρόκειται για ασφαλισμένους που εμπίπτουν σε 10 κατηγορίες σε Ταμεία του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και πρώην...
22.08.2019, 09:31
Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων
«Δεν υπάρχει θέμα (μη χορήγησης) συντάξεων για την επόμενη γενιά» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας
22.08.2019, 09:07
Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση για πτήσεις τις ημέρες των εκλογών
Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους τις ημέρες...
21.08.2019, 16:16
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 65  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.