Πειθαρχικές ποινές σε βάρος της Ιταλίας και πρόστιμα «ετοιμάζει η ΕΕ»

Για νέα σύγκρουση με την Ιταλία αναφορικά με το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων Reuters και Bloomberg.

Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την επιβολή πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ρώμης την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα στις 5 Ιουνίου.

Η πειθαρχική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου έως και 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προσδιορίζεται αναλογικά με το ΑΕΠ.

«Σίγουρα υπάρχει διάθεση για δράση», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Αιχμηρό κάλεσμα στις Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους την ψήφο του ιταλικού λαού στις ευρωεκλογές της Κυριακής απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

«Προσβλέπω στην επιστολή της ΕΕ, όμως πιστεύω πως πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει πως ο λαός ψήφισε χθες για αλλαγή και ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Σαλβίνι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ANSA. Τόνισε πως η λαϊκή βούληση είναι αντίθετη στην αύξηση της φορολογίας.

Η ευρωσκεπτικιστική Λέγκα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές me 34,33% σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 2,32 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, που ισοδυναμεί με το 132,2% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους στην νομισματική ένωση, πίσω από την Ελλάδα.

Νίκος Ανδρίτσος