Προεκλογικό καλάθι κυβέρνησης: Δημοσιονομικός χώρος δεν… υπάρχει

Tα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού

Δημοσιονομικός χώρος δεν… υπάρχει, παρά τα λεγόμενα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το ίδιο το ΥΠΟΙΚ. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μεν υπεραποδώσει και φέτος, με την υπεραπόδοση λόγω και των φόρων να φτάνει στα 1,461 δισεκ. ευρώ πάνω από το στόχο. Ωστόσο, η υπεραπόδοση αυτή διαμορφώνεται από ένα μη μόνιμο μέτρο όπως τη σύμβαση του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος συν το ΦΠΑ που τη συνοδεύει (ύψους 1,175 δισεκ. ευρώ), και από δύο δαπάνες όπως το «αδιάθετο κονδύλι» (658 εκατ. ευρώ) και τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (154 εκατ. ευρώ) με επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Εάν αυτές οι δαπάνες γινόντουσαν, τότε το έλλειμμα των 527 εκατ. ευρώ θα εκτοξευόταν κοντά στα 1,3 δισεκ. ευρώ. 

Επομένως, λεφτά στο τετράμηνο δεν φαίνεται να υπάρχουν, εντούτοις το υπουργείο Οικονομικών πήρε την απόφαση για τις παροχές που ψηφίστηκαν και είναι απορίας άξιο πώς προέκυψε ο δημοσιονομικός χώρος. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μέσω tweet στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που vωρίτερα προειδοποίησε για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω των κυβερνητικών παροχών.  

Η παρέμβαση Στουρνάρα έρχεται στον απόηχο των διαρροών περί έντονης ανησυχίας των θεσμών για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Πηγή: skai.gr