Κλείσιμο

Nord Stream2:Σχεδόν όλο το ποσό του προϋπολογισμού του έργου έχει κατατεθεί

H κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία που συμμετέχει με την ρωσική Gazprom στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, έχει επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο έργο, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 AG, επισημαίνοντας ότι έχουν επενδυθεί συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σχεδόν σε όλο το ποσό του προϋπολογισμού του έργου, που φθάνει τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι οι επενδύσεις αυτές που έκαναν οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες από την Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ολλανδία δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και λειτούργησαν ως κίνητρο της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την είδηση σύμφωνα με την οποία δύο Αμερικανοί γερουσιαστές προτίθενται να καταθέσουν σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις εξελίξεις.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικάνος από την πολιτεία του Τέξας) και Τζιν Σαχίν (Δημοκρατικός από την πολιτεία Νιου Χαμσάιρ) προτίθενται να καταθέσουν νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή ρωσικών αγωγών που εγκαθίστανται υποθαλάσσια, περιλαμβανομένου του αγωγού Nord Stream-2.

Οι γερουσιαστές προτείνουν να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ προσώπων που εκμισθώνουν πλοία που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2. Παράλληλα επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ελβετική εταιρεία Allseas και την ιταλική Saipem οι οποίες ασχολούνται με την τοποθέτηση των σωληνώσεων του αγωγού Nord Stream-2.

Συνολικά στο έργο συμμετέχουν περισσότερες από 670 εταιρείες από 25 χώρες του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ