ΚΕΦίΜ: Οι προτάσεις μας δεν προσφέρονται για μικροπολιτικά παιχνίδια

Την έντονη αντίδραση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) προκάλεσε η κριτική που δέχθηκαν οι προτάσεις του για το συνταξιοδοτικό από την κυβέρνηση.

«Τις τελευταίες μέρες στελέχη της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά διαστρεβλώνουν τις προτάσεις του ΚΕΦίΜ στο πλαίσιο προφανώς της προεκλογικής περιόδου και με στόχο  μικροκομματικά οφέλη. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η παρουσίαση των προτάσεων του ΚΕΦίΜ για το συνταξιοδοτικό - που αποτελούν προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα του σουηδικού μοντέλου - ως “Ασφαλιστικό Πινοσέτ”, και η απόδοση στο ΚΕΦίΜ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, για την οποία η ίδια η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε και την οποία έχει η ίδια ήδη νομοθετήσει», ανέφερε ο ΚΕΦίΜ.

Μάλιστα «προκειμένου να σταματήσει εδώ η διαστρέβλωση και τα μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη του ΚΕΦίΜ» έδωσε τις εξής διευκρινίσεις:

Η πρόταση του ΚΕΦίΜ έχει τους εξής άξονες:
 
• Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 20%, με αντίστοιχη μείωση των χαμηλών συντελεστών από 13% σε 11% και από 6% σε 5%.
• Μείωση του φόρου νομικών προσώπων από 29% σε 20%.
• Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22 έως 55% σήμερα, στο 20% για όλους τους φορολογούμενους, με έκπτωση φόρου (tax credit) που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο περίπου €5.682 για εισοδήματα μέχρι €20.000 το χρόνο, όπως προβλέπεται να ισχύσει από το 2020. Πλήρης κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης.
• Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και απόδοση της είσπραξης ανταποδοτικών τελών επί της ακίνητης περιουσίας στους δήμους. Κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την κατοχή και μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, και φορολογία της υπεραξίας στη μεταβίβαση σαν εισόδημα με συντελεστή 20%.
• Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που απομένουν.
 
«Δεδομένου του ότι όλες μας οι προτάσεις είναι κοστολογημένες, ευλόγως λάβαμε υπόψη μας το ισχύον καθεστώς καθώς και τις ήδη ψηφησθείσες και νομοθετημένες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, όπως η μείωση του αφορολογήτου και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αντιμετωπιστεί το σημερινό παράδοξο το 52% των φορολογουμένων να δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο και να μην πληρώνει φόρο εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο μέσο ποσοστό φορολογούμενων με εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο στην Ευρωζώνη είναι 10%», τόνισε το ΚΕΦίμ.
 
Σύμφωνα με το ΚΕΦίμ τα εκτιμώμενα αποτελέσματα της εφαρμογής της συνολικής πρότασης για την φορολογία είναι τα εξής:

• Ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 3,5 δις, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,7 δις.
• Αύξηση των πάγιων επενδύσεων κατά 1 δις.
• Ενίσχυση της απασχόλησης με 35 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός τετραετίας.
• Βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στο International Tax Competitiveness Index του Tax Foundation κατά 18 θέσεις, στην 11η θέση από την 29η το 2018.
 
Ειδικά για τους Έλληνες με χαμηλότερα εισοδήματα, η εφαρμογή της πρότασής του ΚΕΦίΜ εκτιμάται ότι θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα του φτωχότερου 10% των Ελλήνων κατά 2%.

«Προκειμένου να σταματήσει εδώ κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης του μη κομματικού, πλήρως ανεξάρτητου ΚΕΦίΜ στον κομματικό ανταγωνισμό, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ κατά την παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος: “Κάποιες από τις προτάσεις [του ΚΕΦίΜ] όπως ζητήματα που αφορούν τον κατώτατο μισθό, κάποιες από τις προτάσεις για την φορολογία, οι τολμηρές σας σκέψεις για την κατάργηση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους”», κατέληξε το ΚΕΦίΜ.