Σε λάθος κατεύθυνση οι φορολογικές υποσχέσεις Τσίπρα, λέει το ΔΝΤ

Αιχμές για τις φοροελαφρύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και για κοντόφθαλμη χάραξη της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που υπονομεύει την ανάπτυξη άφησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν.

Μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Ντόλμαν σημείωσε πως η Αθήνα πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση κινείται αντίθετα».

Η Ελλάδα έχει μη ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Ντόλμαν, προσθέτοντας πως είναι λάθος να εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την τόνωση των επενδύσεων και την περιστολή της γραφειοκρατίας, ενώ επανέλαβε την θέση του Ταμείου για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Επισήμανε πως με τις πολιτικές της η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την μελλοντική φορολογική συμμόρφωση, σε μία έμμεση αιχμή για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις, ενώ έκρουσε εκ νέου τον δημοσιονομικό κίνδυνο που πηγάζει από δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Παρά την επιστροφή στην ανάπτυξη ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε πως η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι ανάμεικτη. Τόνισε πως η ανάκαμψη είναι πολύ ασθενής, ότι η Ελλάδα έχει σταθερά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, ενώ συνάμα υπολείπεται στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην κοινωνική πρόνοια.

Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση για την έμφαση που έχει δώσει στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, σημειώνοντας πως η υπεραπόδοση έχει έλθει σε βάρος της ανάπτυξης και με περιστολή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Το αρνητικό κοκτέιλ συμπληρώνεται από τον μεγάλο όγκο των «κόκκινων» δανείων, που περιορίζει την δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, κι από δομικά προβλήματα όπως η μετανάστευση εργαζόμενων κατά την διάρκεια της κρίσης και το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα.

Ο πληθυσμός γηράσκει διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο, δήλωσε, άρα η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα.
Πηγή: skai.gr