Πόσα δίνει από αυτά που έχει πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα

Σταγόνα στον ωκεανό των μέτρων της τετραετίας 2015 - 2018 θεωρούν οι πολίτες τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο. Το σύνολο των χρημάτων που στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την οικονομία υπολογίζεται σε 9,7 δισ. ενώ το μέτρα ελάφρυνσης μόλις που ξεπερνούν το ένα δισ..

Συγκεκριμένα, το πακέτο Τσίπρα αποτελείται από την καταβολή της 13ης σύνταξης την μετάταξη της εστίασης και των τροφίμων στον ΦΠΑ 13% από το 24% και τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%.

Μέτρο - μέτρο τα πόσα δίνει από αυτά που έχει πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα


Τα μέτρα μείωσης των συντάξεων που επιβλήθηκαν την περίοδο 2015-2018, έφτασαν συνολικά τα 3,37 δισ. €. Μάλιστα από αυτά, μόνο το ΕΚΑΣ στέρησε από τους χαμηλοσυνταξιούχους 853 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση τώρα προτίθεται να επιστρέψει ακόμη λιγότερα κι από τις απώλειες του ΕΚΑΣ. Μόλις 800 εκατομμύρια με τη μορφή της 13ης σύνταξης.

Η 13η σύνταξη θα καταβληθεί τον Μάιο και σίγουρα πριν από τις ευρωεκλογές, δεν θα είναι πάντως ίδια για όλους. Για ποσά μέχρι 500 ευρώ, η αύξηση θα είναι 100% από 501 έως 600 ευρώ η αύξηση θα είναι 70%, για συντάξεις έως 1.000 ευρώ η αύξηση θα είναι 50% και 30% για τις υψηλότερες συντάξεις.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στην τετραετία της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει στερήσει από τα νοικοκυριά μέσα από τον συγκεκριμένο φόρο 1,75 δισ. ευρώ, ενώ με τις μειώσεις που πρότεινε ο πρωθυπουργός η ελάφρυνση για το καλάθι των τροφίμων θα φτάσει μόλις στα 260 εκατομμύρια, ποσό που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με τη μείωση στην τιμή του ρεύματος, που θα φτάσει στο 7%, η κυβέρνηση σύρεται αναγκαστικά σε αυτή, σε μία προσπάθεια να σώσει την καταρρέουσα ΔΕΗ, η οποία κατέληξε μέσα ένα χρόνο να παρουσιάσει ιλιγγιώδεις ζημιές 900 εκατομμυρίων.

Πριν στεγνώσει πάντως το μελάνι των εξαγγελιών η Υφυπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και δεύτερο πακέτο μέτρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες και μέτρα που αφορούν το 2020, για τα οποία όμως η εφαρμογή τους παραμένει αδιευκρίνιστη, καθώς θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, τον οποίο όμως θα καταρτίσει η επόμενη κυβέρνηση. 


Πηγή: skai.gr