Στο 2015 μας γυρνούν οι προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα για ΦΠΑ

Στα επίπεδα που ήταν το 2015, πριν την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφει ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση. Άγνωστο παραμένει ωστόσο τι οφέλη θα αποφέρουν στους καταναλωτές και στην ευρύτερη οικονομία, μέσω της τόνωσης της κατανάλωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε χθες μείωση του φορολογικού συντελεστή στην εστίαση από το 24% στο 13% από τις αρχές Ιουνίου, όμως ο κλάδος μαστίζεται από φοροδιαφυγή και συνεπώς είναι δύσκολο να μετακυλισθούν μεγάλα οφέλη στους καταναλωτές.

Η αδιαφάνεια εμφανίζεται πρωτίστως σε καταστήματα που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, όπου συχνά δεν εκδίδονται αποδείξεις ή καταγράφεται μόνον μέρος των αγορών που κάνουν οι πελάτες.

Ένας ακόμα παράγοντας που αναμένεται να περιορίσει την επίδραση των εξαγγελιών στην κατανάλωση είναι ότι στο παρελθόν πολλές επιχειρήσεις απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ ώστε να μην χάσουν πελατεία. Στην πράξη λοιπόν αρκετές μπορεί να επιλέξουν να μην μειώσουν τις τιμές τους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% το καλοκαίρι του 2014. Ωστόσο αυξήθηκε στο 23% μετά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει έφτασε στο 24% τον Ιανουάριο του 2016.

Στα μέτρα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά όλων των τροφίμων στον συντελεστή 13%, από 24% που είναι σήμερα.

Πολλές κατηγορίες τροφών υπάγονταν στο 13% έως το καλοκαίρι του 2015, όταν ο συντελεστής αυξήθηκε μετά την σφοδρή σύγκρουση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» οι καταναλωτές θα δουν τις λιανικές τιμές να μειώνονται κατά 8% έως 9% στα εξής είδη: κρέατα, μαλακόστρακα και μαλάκια, συκώτια, αυγά, μπαχαρικά, μαστίχα, σπορέλαια, παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάο, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, ξίδια και υποκατάστατα αυτών, αλάτι.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα, όπως και στην περίπτωση της εστίασης, είναι εάν οι μειώσεις θα έχουν ουσιαστικά θετικά επίπτωση στην κατανάλωση, κάτι που παραμένει αβέβαιο.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμα ότι ο συντελεστής για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που καταναλώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 6%, έναντι 13% που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ωστόσο πως η μείωση δεν θα επηρεάσει τα δημοτικά τέλη και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.
Πηγή: skai.gr