Δεν αγκαλιάζουν οι Ευρωπαίοι την ιδέα Τσίπρα για μικρότερο πλεόνασμα

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) όσον αφορά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για εναλλακτικό τρόπο επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ που έχει δεσμευτεί πως θα πετυχαίνει ετησίως η Ελλάδα έως το 2022.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει χαμηλότερο στόχο, της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, την επόμενη τριετία, ώστε να έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στην χάραξη της πολιτικής της.

Προσέθεσε πως προκειμένου να μην παραβιαστεί η συμφωνία με τους δανειστές η Αθήνα θα καταθέσει άμεσα 5,55 δισεκατομμύρια ευρώ σε ειδικό λογαριασμό. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αμιγώς ώστε να καλυφθεί το όποιο κενό υπάρξει στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ESM δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα για πλεόνασμα ύψους 3,5% είναι «ξεκάθαρος», και συμφωνήθηκε ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο αξιωματούχος απέφυγε να ενστερνιστεί την θέση του κ. Τσίπρα.

Το ζήτημα δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως η κυβέρνηση θεωρεί πως πρόκειται για αμοιβαία επωφελή ιδέα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το πακέτο φοροελαφρύνσεων και παροχών που παρουσίασε χθες θα τονώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, και συνεπώς είναι πιθανό το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπεράσει οργανικά το 3,5% ακόμα κι αν το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει χαμηλότερο στόχο.

Εάν συμβεί αυτό, είπε, δεν θα χρειαστεί καν να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα χρήματα.
Πηγή: skai.gr