Για ενίσχυση δημοκρατίας μιλά ο Ερντογάν αλλά οι αγορές τιμωρούν τη λίρα

Σημαντικό βήμα «για την ενίσχυση της δημοκρατίας» στην Τουρκία χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Στις κάλπες του Μαρτίου η κεμαλική αντιπολίτευση επικράτησε στην Πόλη για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, όμως το Συμβούλιο δέχτηκε τις αιτιάσεις του κυβερνώντος κόμματος AKP για παρατυπίες και διέταξε να στηθούν εκ νέου οι κάλπες στις 23 Ιουνίου.

Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP ο κ. Ερντοτάν υποστήριξε πως η επανάληψη των εκλογών «θα απομακρύνει την σκιά» από τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Οι αγορές ωστόσο δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την θέση του τούρκου προέδρου, ασκώντας έντονες πιέσεις για δεύτερη συναπτή ημέρα στην τουρκική λίρα.

Μολονότι οι διεθνείς αγορές είναι ήρεμες σε σχέση με χθες, στις 13:50 το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1% με συνέπεια η ισοτιμία του να διαμορφώνεται στις 6,14 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Η λίρα βρίσκεται από χθες πάνω από το ψυχολογικό όριο του έξι προς ένα έναντι του αμερικανικού νομίσματος και κινείται στα χειρότερα επίπεδα από το περσινό φθινόπωρο.

Η Άγκυρα ήδη αντιμετωπίζει πλειάδα οικονομικών προκλήσεων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η συρρίκνωση συναλλαγματικών αποθεμάτων και ο μεγάλος όγκος του ιδιωτικού χρέους σε ξένο νόμισμα.

Ωστόσο η ακύρωση του αποτελέσματος της 31ης Μαρτίου, που είχε φέρει τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην δημαρχεία της πολυπληθέστερης και οικονομικά ισχυρότερης πόλης της Τουρκίας, έχει εγείρει ανησυχίες για βαθιά καταπάτηση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Ιμάμογλου είχε αρχίσει την θητεία του, όμως ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε πως μεταβατικά καθήκοντα δημάρχου θα αναλάβει ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης.

Οι ανησυχίες των αγορών αντανακλώνται επίσης στην επιδείνωση της απόδοσης του τουρκικού 10ετούς ομολόγου, ενώ αρνητικά κινείται και το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους.
Πηγή: skai.gr