Να κλείσει το πακέτο παροχών επιχειρεί το Μαξίμου ενώ οι θεσμοί ανησυχούν

Σε εξέλιξη είναι ευρεία υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Παρόντες είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελαφρύνσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα και να ψηφιστούν θα ανέρχονται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από τα υπερπλεονάσματα μπορεί να φτάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2022.

Κατά τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, αλλαγή φορολογικών συντελεστών, μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το πακέτο παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια των θεσμών.

Στους κόλπους των δανειστών επικρατεί ανησυχία για τις πολιτικές που έχει επιστρατεύσει η Αθήνα ώστε να πετύχει τα υψηλά πλεονάσματα, ειδικά σε ό,τι αφορά την συνεχή υποεπίδοση στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Εντός της ημέρας θα δημοσιευτούν και οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω η πρόβλεψη για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας.
Πηγή: skai.gr