Σε χαμηλό επταμήνου πέφτει η τουρκική λίρα εν μέσω φόβων για νέες εκλογές

Σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησε σήμερα το πρωί ενδοσυνεδριακά η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της με το δολάριο, καθώς το ενδεχόμενο επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και η νέα εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας μειώνουν την όρεξη των επενδυτών.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 6 προς 1 έναντι του αμερικανικού, ενώ στις 13:40 βρίσκεται στις 5,99 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Η κατρακύλα αποδίδεται εν μέρει στις ταραχές που προκάλεσε στις αγορές η προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ για αναθέρμανση της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, και εν μέρει στις ανησυχίες για πολιτική αβεβαιότητα λόγω των πρόσφατων δημοτικών εκλογών.

Ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου όσον αφορά το αίτημα του κυβερνώντος κόμματος AKP για επανάληψη της ψηφοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου στις κάλπες του Μαρτίου η κεμαλική αντιπολίτευση επικράτησε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές πως θα επιμείνει στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος, ενώ στο παρελθόν έχει δηλώσει πως θεωρεί την Πόλη πολιτικό «κλειδί» για την υπόλοιπη Τουρκία.

Τυχόν ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη – η οικονομική καρδιά της Τουρκίας – μπορεί να στείλει σινιάλο στις αγορές πως η κυβέρνηση Ερντογάν είναι διατεθειμένη να κάνει το παν για να κερδίσει τον μητροπολιτικό Δήμο, και θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες πως η κυβέρνηση θα ανοίξει τις προεκλογικές «κάνουλες» παροχών.
Πηγή: skai.gr