Κλείσιμο

Ο Τραμπ αναζωπυρώνει τους φόβους για εμπορικό πόλεμο, ταραχή στις αγορές

Προειδοποίηση στην Κίνα πως θα αυξήσει απότομα τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας τριγμούς στις αγορές.

Καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των εμπορικών διενέξεών τους προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως την Παρασκευή ο συντελεστής για κινεζικά εμπορεύματα ετήσιας αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αυξηθεί στο 25%, έναντι 10% που είναι σήμερα.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε πως οι δασμοί που έχει επιβάλει σε κινεζικά αγαθά έχουν ενισχύσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Προειδοποίησε παράλληλα πως «σύντομα» θα επιβάλει φόρο 25% και στις κινεζικές εξαγωγές που παραμένουν αφορολόγητες, συνολικής αξίας 325 δισεκ. δολαρίων.

«Η [διαπραγμάτευση για] εμπορική συμφωνία με την Κίνα συνεχίζεται, αλλά πολύ αργά, καθώς επιχειρούν να επαναδιαπραγματευθούν. Όχι!» έγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter.

Οι αναρτήσεις Τραμπ έχουν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, ειδικά τις ασιατικές. Πτώση καταγράφεται και στην τιμή του πετρελαίου, με την ποικιλία Brent να βρίσκεται κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι παρά τις ανησυχίες για συρρίκνωση των ιρανικών εξαγωγών λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης πέφτει κατά σχεδόν 6% ενώ ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 2,5%. Στο «κόκκινο» αναμένεται να ανοίξουν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους έπεσε η ισοτιμία του κινεζικού γουάν έναντι του δολαρίου.
Πηγή: skai.gr