Στα όρια του 20% συνεχίζει να τρέχει ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 19,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο, ελάχιστα μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια που έχει επιβάλει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, ήδη πρώτης ανάγκης, όπου οι αυξήσεις άγγιξαν το 32% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνιστά πολιτική πληγή για την κυβέρνηση, η οποία έχει επιχειρήσει να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό με κρατικές λαϊκές αγορές.

Οι τιμές στα είδη σπιτιού κινήθηκαν ανοδικά κατά 27,6%, ενώ το κόστος υγείας και περίθαλψης ανέβηκε κατά σχεδόν ένα πέμπτο σε βάθος δωδεκαμήνου.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε τόσο υψηλά επίπεδα έρχεται την στιγμή που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί μείωση των βασικών επιτοκίων ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, κίνηση που θα σηματοδοτεί επιστροφή στην επισφαλή πολιτική φθηνού χρήματος.

Ωστόσο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει δεσμευτεί πως δεν προτίθεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο, που βρίσκεται στο 24%, προτού παρατηρηθεί «πειστική» αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο είναι το αίτημα του κυβερνώντος κόμματος AKP για επανάληψη των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι ισλαμο-συντηρητικοί ηττήθηκαν για πρώτη φορά από τους κεμαλιστές μετά από 25 χρόνια.

Εάν τελικά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο εγκρίνει το αίτημα του AKP ο κ. Ερντογάν μπορεί να ανοίξει και πάλι τις προεκλογικές «κάνουλες» σε μία προσπάθεια να ανατρέψει την αρχική ήττα.

Ωστόσο η πολιτική του φθηνού χρήματος και του εύκολου δανεισμού έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις στην Τουρκία.

Η οικονομία υπέστη ύφεση της τάξης του 3% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 12% της αξίας της έναντι του δολαρίου, υποχρεώνοντας την κεντρική τράπεζα να δαπανήσει σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της για να την προστατεύσει.
Πηγή: skai.gr