Εγκρίθηκε και τυπικά η ελάφρυνση χρέους κατά 1 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα

Δύο συμφωνημένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενεργοποιούν, και τυπικά, οι ευρωπαίοι εταίροι.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει στην Ελλάδα 644,4 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που προέρχονται από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Η αποδέσμευση των χρημάτων είχε εγκριθεί από το Eurogroup στις αρχές Απριλίου αφότου οι εταίροι έκριναν πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει ορισμένα μετα-Μνημονιακά προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν, πρωτίστως την διαμόρφωση του καινούργιου πλαισίου για την ρύθμιση στεγαστικών δανείων και την προστασία πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, ο προγενέστερος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF, αποφάσισε να αναστείλει το αυξημένο επιτόκιο που συνδεόταν με μία δόση του δεύτερου Μνημονίου, μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 329 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναστολή ισχύει αναδρομικά για ολόκληρο το 2018 και έως τις 17 Ιουνίου του 2019. Η αναδρομική ισχύς σημαίνει πως ο EFSF θα επιστρέψει στην χώρα μας τα 103 εκατ. που είχε πληρώσει για το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η επίμαχη δόση του Β’ Μνημονίου είχε χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικού χρέους το 2012 και αρχικά συνοδευόταν από αυξημένο επιτόκιο της τάξης του 2%, που είναι σαφώς υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης.

Η μείωση πηγάζει από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018, όταν οι εταίροι δέχτηκαν πως το συγκεκριμένο επιτόκιο μπορεί μηδενίζεται ανά εξάμηνο εφόσον η Αθήνα εκπληρώνει τις μετα-Μνημονιακές δεσμεύσεις της.

Μήνυμα στην Ελλάδα να μην οπισθοδρομήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο επικεφαλής των δύο μηχανισμών, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η συνέχιση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα βελτιώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και θα ενδυναμώσει την οικονομία της χώρας», είπε, προσθέτοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστεί πιο εύκολη και η αποπληρωμή του χρέους.
Πηγή: skai.gr