Ρεκόρ σχεδόν 20ετίας για την ελληνική μεταποίηση

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών «σκαρφάλωσε» η επίδοση της μεταποίησης στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα νεότερα μηνιαία στοιχεία της εταιρείας Markit, σε μία ένδειξη πως η βιομηχανία συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την παρατεταμένη κρίση.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit διαμορφώθηκε στις 56,6 μονάδες, σχεδόν δύο μονάδες καλύτερα σε σχέση με τον Μάρτιο, κι έφτασε σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2000. Ήταν επίσης η καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη.

Η άνοδος της παραγωγής πηγάζει από σημαντική αύξηση των παραγγελιών τόσο από εγχώριους πελάτες όσο και από το εξωτερικό. Οι καινούργιες εργασίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες.

Η αύξηση των παραγγελιών οδήγησε σε τόνωση της παραγωγής, η οποία πλέον ενισχύεται αδιάλειπτα επί 23 μήνες.

Προκειμένου να εκπληρώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις δημιούργησαν καινούργιες θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει διαπιστωθεί έως τώρα από τότε που τηρεί στοιχεία η Markit, το 1999.

Η σταθερή βελτίωση της μεταποίησης φαίνεται πως έχει προκαλέσει έναν ενάρετο κύκλο στον κλάδο, καθώς οι εργοδότες δήλωσαν τον υψηλότερο βαθμό αισιοδοξίας για την μελλοντική δραστηριότητά τους από το καλοκαίρι του 2012.
Πηγή: skai.gr