Αμετάβλητα τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και επανέλαβε την θέση της περί «υπομονής», λαμβάνοντας υπ΄όψιν την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τον φθίνοντα πληθωρισμό.

Αγνοώντας τις προτροπές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που θέλει την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με την μείωση των επιτοκίων, η Fed διατήρησε, με ομόφωνη απόφαση, το εύρος του επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού ανάμεσα στο 2,25% και 2,50%.

Η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής παρουσιάζει μία μάλλον θετική εικόνα της πρώτης οικονομίας του κόσμου, σημειώνοντας την ισχυρή αγορά εργασίας και την πρόοδο με σταθερό ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου εξέπληξε πολλούς αναλυτές φθάνοντας στο 3,2% σε ετήσια βάση.

Η Fed σημείωσε ωστόσο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών όπως και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων «επιβραδύνθηκαν» κατά το πρώτο τρίμηνο και κυρίως ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, η Fed παραδέχεται σαφώς ότι η αύξηση των τιμών τοποθετείται κάτω του 2%, του επιπέδου που θεωρεί ιδεώδες για την οικονομία.

Ο χαμηλός πληθωρισμός ωθεί ορισμένους οικονομολόγους και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρηματολογούν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Συνολικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα επιδείξει «υπομονή» στην αποφασιστικότητα για μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων, εποπτεύοντας την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ