ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Πως μία απόφαση του Τραμπ επηρεάζει την αύξηση των καυσίμων στην Ελλάδα

Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν τσιμπήσει ήδη από τις αρχές του έτους περί τα 15 λεπτά το λίτρο και με δεδομένη την υψηλή φορολογία που αντιστοιχεί σε πάνω από το 63% της λιανικής τιμής, οι Έλληνες καταναλωτές που μαζί με τους Ολλανδούς και τους Δανούς πληρώνουν την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω επιβαρύνσεις.

 
Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν τσιμπήσει ήδη από τις αρχές του έτους περί τα 15 λεπτά το λίτρο και με δεδομένη την υψηλή φορολογία που αντιστοιχεί σε πάνω από το 63% της λιανικής τιμής, οι Έλληνες καταναλωτές που μαζί με τους Ολλανδούς και τους Δανούς πληρώνουν την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω επιβαρύνσεις.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην ανανέωση των εξαιρέσεων που επέτρεπαν σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο ενίσχυσε τις ανοδικές τάσεις του αργού στη διεθνή αγορά, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει αντίστοιχα και τις τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Αν και οι εξαιρέσεις από το καθεστώς των κυρώσεων για την Ελλάδα και τις άλλες 7 χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, και Ιταλία) ουσιαστικά δεν είχαν καμία πρακτική εφαρμογή, αφού δεν υπήρχαν η δυνατότητα μεταφοράς εμβασμάτων από το διεθνές τραπεζικό σύστημα στο Ιράν αλλά και η δυνατότητα ασφάλισης και μεταφοράς φορτίων αργού, η απόφαση των ΗΠΑ για μη ανανέωσή τους δρομολογεί εξελίξεις στη διεθνή αγορά του πετρελαίου που, όπως εκτιμάται, ακόμη και εάν δεν οδηγήσουν σε σημαντικές ανατιμήσεις των τιμών, το βέβαιο είναι ότι θα σταθεροποιήσουν για μεγάλο διάστημα τις υφιστάμενες υψηλές τιμές.

Για τους Έλληνες καταναλωτές η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική, δεδομένης της υψηλής φορολογίας που επιβαρύνει τις τιμές των καυσίμων. Ενδεικτικό αυτής είναι ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. στην τιμή της βενζίνης με φόρους, στην τιμή χωρίς φόρους καταλαμβάνει τη δέκατη θέση.

Υψηλή φορολογία από τη μια και ανοδική τάση των διεθνών τιμών (23% αυξήθηκε από τις αρχές του έτους η τιμή Platts Mεσογείου που αποτελεί την τιμή βάσης για τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής της βενζίνης) σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις ενόψει της πασχαλινής εξόδου δημιουργούν έδαφος και για κερδοσκοπικές ανατιμήσεις. Ηδη, σε πολλά πρατήρια της νησιωτικής χώρας οι τιμές της βενζίνης έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή την Κυριακή 21 του μηνός διαμορφώθηκε σε 1,637 ευρώ το λίτρο.

Ανοδικά το Brent

Η απόφαση Τραμπ εκτόξευσε, χθες, την τιμή του Brent στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών, καθώς στις αγορές προκλήθηκε ανησυχία για περιορισμό της προσφοράς. Η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες θα καθοριστεί από το κατά πόσον η Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα αυξήσουν την παραγωγή τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καλύψουν το κενό, που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός του ιρανικού πετρελαίου.

Η τιμή του του Brent ενισχύθηκε έως και 3,31%, αγγίζοντας χθες αργά το βράδυ τα 74,35 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σκαρφάλωσε κατά 2,88% στα 65 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών. «Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τους φίλους και τους συμμάχους μας έχουμε δεσμευθεί για να εξασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει επαρκώς εφοδιασμένη», ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση των ΗΠΑ απειλεί να στραγγαλίσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία έχει ήδη πληγεί εξαιτίας των αναταραχών σε Λιβύη, Νιγηρία και Βενεζουέλα, δηλαδή σε σημαντικούς παραγωγούς πετρελαίου. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ προέβλεπε ήδη πριν από την απόφαση Τραμπ έλλειμμα στην αγορά ύψους 500.000 βαρελιών την ημέρα για το 2019. Συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας να αυξήσουν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία την παραγωγή τους το επόμενο διάστημα, ώστε να εξαλείψει το έλλειμμα και να αποτρέψει περαιτέρω ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου.

Η κρίσιμη απόφαση του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας για το εάν θα αυξήσουν την παραγωγή θα ληφθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, η απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα πολιτική του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, που επιδιώκει τη μείωση της παραγωγής, ώστε να αυξήσει τις τιμές.

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να διαμορφώσει την τιμή του πετρελαίου είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα παρέμβει δημοσίως ζητώντας από τον ΟΠΕΚ μείωση των τιμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε χθες στο Twitter, ότι «η Σαουδική Αραβία και άλλοι στον ΟΠΕΚ θα καλύψουν και με το παραπάνω την έλλειψη», όταν αποκλειστεί πλήρως το Ιράν. Οι πιέσεις από την αμερικανική πλευρά αναμένεται να συνεχιστούν, αφού ο Τραμπ επιθυμεί να διατηρήσει χαμηλά την τιμή του πετρελαίου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Πηγή: kathimerini.gr


 
Αυτές είναι οι φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης
Γενναίες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς επίσης και διευκολύνσεις για την ελάφρυνση όσων...
20.07.2019, 22:38
Χατζηδάκης σε ΣΚΑΪ: Θα παρουσιάσουμε πολυπαραγονικό σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ
Σημείωσε πάντως πως θα χρειαστούν μήνες για την εφαρμογή του σχεδίου.
20.07.2019, 13:21
ΑΑΔΕ :Ζήτα συνεργασία από Airbnb για να βρει μη δηλωμένα στο μητρώο ακίνητα
Εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχειά και εξακριβωθούν οι υπόχρεοι, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο τουλάχιστον...
20.07.2019, 12:20
Πέτσας στον ΣΚΑΪ : Μείωση ΕΝΦΙΑ σε 2 φάσεις - Πάταξη της υπερφορολόγησης
Σύμφωνα με τον κο Πέτσα, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νομοσχέδια από τότε που ήταν αντιπολίτευση.
20.07.2019, 08:52
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των τουρκικών τραπεζών
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών...
19.07.2019, 22:40
Βρούτσης:Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα τους με απόλυτη εμπιστοσύνη και θα...
19.07.2019, 13:13
Η ακτινογραφία του ελληνικού χρέους - Πώς κατανέμονται έσοδα και δαπάνες
Ελέω Μνημονίων τα δάνεια κυριαρχούν ενώ τα ομόλογα υστερούν.
19.07.2019, 13:05
Πιο ακριβές οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ: Οι εξηγήσεις των τραπεζών
Κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με την πολιτική και το δίκτυό της.
19.07.2019, 10:55
Στην Ελλάδα ο μεγαλοεπενδυτής Γουάτσα. Συναντήθηκε με Μητσοτάκη
Ο επικεφαλής του Ομίλου Fairfax θα συναντηθεί επίσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.
19.07.2019, 08:13
Πώς θα χορηγείται η σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με υπουργική απόφαση
Διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης...
18.07.2019, 17:10

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.