Απασφάλισε η «νάρκη» της ΔΕΗ

Σε ιδιαίτερα δεινή θέση η πρώτη βιομηχανία της χώρας. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ζημιές για το 2018 που φτάνουν τα 542 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Νέα Δημοκρατία μιλά για ζημιές που ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ. 

Όλοι πλέον εκτιμούν ότι η ΔΕΗ αποτελεί μια οπλισμένη νάρκη για την οικονομία αφού ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν οι ζημιές να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Η διοίκηση της ΔΕΗ που εφησύχαζε έως σήμερα μιλάει για εξωγενείς παράγοντες και ζητάει εμμέσως πλην σαφώς κρατική βοήθεια για να αποφύγει τα χειρότερα. 

Παράλληλα ανακοινώνει αυξήσεις καθώς όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μην μετακυλίσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

"Τσίπρας, Σταθάκης και Παναγιωτάκης με τις επιλογές τους οδήγησαν στο γκρεμό την εταιρεία.

Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία ζόμπι, με υψηλές ζημίες, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία", δηλώνει σε ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Σκρέκας, στο περιθώριο των εξελίξεων.

Σφοδρή επίθεση προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του εξαπέλυσε από την πλευρά του και ο Τομεάρχης Ενέργειας της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης με αφορμή τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.

«Οι άθλιοι τυχοδιώκτες Τσίπρας και οι υπουργοί του χρεοκόπησαν τη ΔΕΗ. Θα λογοδοτήσουν και πολιτικά και ποινικά» δήλωσε σχετικά ο κ. Μανιάτης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου.

«Τους την παρέδωσα με κέρδη 409 εκ ευρώ το 2014 και παρουσιάζουν ζημιές 540 εκ ευρώ το 2018. Οι προειδοποιήσεις τέλος. Ήρθε η ώρα της λογοδοσίας τους» συμπλήρωσε.

Πηγή: Νίκος Υποφάντης