Έμπιστος του Τραμπ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέλεξε τον Ντέιβιντ Μάλπας ως νέο πρόεδρο. Επειδή όμως ο 63χρονος αμερικανός θεωρείται «άνθρωπος» του προέδρου Τραμπ εκφράζονται από πολλές πλευρές ανησυχίες αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στο τιμόνι ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Πόσο μάλλον που είναι γνωστή η επικριτική στάση του αμερικανού προέδρου έναντι διεθνών οργανισμών.

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μάλπας ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: «Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να διατίθενται αποτελεσματικά τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων, να υπερασπίζονται τα αμερικανικά συμφέρονται και οι αμερικανικές αξίες. Ο Ντέιβιντ Μάλπας θεωρεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα οφείλει να αιτιολογεί τις αποφάσεις της. Έδωσε αγώνα έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται μόνο χώρες, που έχουν πραγματικά ανάγκη και περιοχές όπου ζουν οι φτωχότεροι των φτωχών».

Ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Μάλπας εργάστηκε για τις κυβερνήσεις των προέδρων Ρήγκαν και Μπους πριν αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Bear Stearns, η οποία κήρυξε πτώχευση στην οικονομική κρίση του 2008. Στον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές του 2016 ο Μάλπας στήριξε τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια μετά τη νίκη Τραμπ ανέλαβε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε εμμέσως είχε σχέσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η άσκηση επιρροής προτεραιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα

Από την μια πλευρά ο Ντέιβιντ Μάλπας επέκρινε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να χορηγεί πιστώσεις σε χώρες που δεν τις έχουν στην ουσία ανάγκη, ενώ από την άλλη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του τραπεζικού κεφαλαίου: «Διαπραγματευτήκαμε με επιτυχία μια σημαντική αύξηση του τραπεζικού κεφαλαίου καθώς και ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο νέος πρόεδρος. Έχουμε τώρα μια σημαντική ευκαιρία να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη και ενίσχυση της ευημερίας».

Η πρώτη δοκιμασία για τον Ντέιβιντ Μάλπας θα είναι να πείσει τους συνεργάτες του ότι σέβεται τους δεδηλωμένους στόχους και την στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μια από τις προτεραιότητες του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, για παράδειγμα, είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ως γνωστόν απορρίπτει ο πρόεδρος Τραμπ. Ένας άλλο ζήτημα αφορά τις πιστώσεις που χορηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην Κίνα παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη σε ισχύ οικονομία στον κόσμο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα όμως επιδιώκει τη χορήγηση δανείων και σε αναδυόμενες οικονομίες διότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει επιρροή. Δεν αποκλείεται επομένως ο Ντέβιντ Μάλπας παραμείνει πιστός στην στρατηγική της τράπεζας. Αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε μάλιστα ότι επιδιώκει στενότερη συνεργασία και εμβάθυνση των σχέσεων με το Πεκίνο.
Πηγή: Deutsche Welle - Γιαν Μπέσε (ARD, Ουάσινγκτον) Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος